Równanie z cosinusem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Ain
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 16:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Równanie z cosinusem

Post autor: Ain »

Mam do rozwiązania takie równanie, na jutro na zadanie, kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać i proszę o pomoc.

\(\displaystyle{ \cos3x + \cos\left( x - \frac{\pi}{6} \right) = 0}\)
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Równanie z cosinusem

Post autor: justynian »

Jedn cosinus na prawą stronę, korzystamy z parzystości tej funkcji a potem zastanawiamy się dla jakich argumentów zachodzi równość tych cosinusów .
ODPOWIEDZ