Witam,
mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak wykonano to przekształcenie
\(\displaystyle{ f \left( x \right) =\arctan \left( \frac{1}{xT} \right)}\)
\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \frac{ \pi }{2} -\arctan \left( xT \right)}\)
własność arctg
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 sty 2011, o 23:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódź
własność arctg
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2012, o 20:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 sty 2011, o 23:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódź
- Arst
- Użytkownik
- Posty: 767
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: University of Warwick
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 50 razy
własność arctg
Rozważ funkcję \(\displaystyle{ g(x)=\arc \tg (xT)+\arc \tg \left(\frac{1}{xT}\right)}\) i pokaż, że jest stała. Potem weź dowolny \(\displaystyle{ x_0}\) z dziedziny i \(\displaystyle{ g(x_0)}\) powinno być równe \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) (o ile to prawda - nie sprawdzałem osobiście)