Tangens wartości ujemnej
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 23 kwie 2012, o 20:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 4 razy
Tangens wartości ujemnej
Mam pewien problem z zadaniem - muszę znaleźć kąt dla ujemnego tangensa. \(\displaystyle{ \tg \alpha = -2,535}\). W tablicach trygonometrycznych są tylko wartości dodatnie
Ostatnio zmieniony 19 sie 2012, o 17:06 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 23 kwie 2012, o 20:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 4 razy
Tangens wartości ujemnej
Czy dobrze zrozumiałem, że skoro \(\displaystyle{ \tg \alpha =2,535 \Rightarrow \alpha =68 ^\circ}\), więc \(\displaystyle{ \tg \alpha =-2,535 \Rightarrow \alpha =-68^\circ}\)?
Ostatnio zmieniony 19 sie 2012, o 17:08 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Tangens wartości ujemnej
Jeżeli szukamy rozwiązania na przedziale \(\displaystyle{ (-\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2})}\) to tak. Wypadałoby zamiast równości pisać znak przybliżenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 23 kwie 2012, o 20:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 4 razy
Tangens wartości ujemnej
A da się jakoś przekształcić \(\displaystyle{ \alpha}\)tego tangensa, żeby wyszła dodatnia?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Tangens wartości ujemnej
Jeżeli \(\displaystyle{ tg \alpha =x}\) to także \(\displaystyle{ tg \beta =x}\) dla \(\displaystyle{ \beta=\alpha +k\pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in Z}\). To wynika wprost z okresowości funkcji tangens.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 23 kwie 2012, o 20:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 4 razy
Tangens wartości ujemnej
Dzięki, czyli:
\(\displaystyle{ tg(-68^\circ)=2,535 \Rightarrow tg \beta=2,535}\) dla \(\displaystyle{ \beta = -68^\circ +3,14k}\)
Jak obliczyć k?
\(\displaystyle{ tg(-68^\circ)=2,535 \Rightarrow tg \beta=2,535}\) dla \(\displaystyle{ \beta = -68^\circ +3,14k}\)
Jak obliczyć k?
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 23 kwie 2012, o 20:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 4 razy
Tangens wartości ujemnej
Więc k=1
\(\displaystyle{ \beta = -68^\circ +3,14}\) jak obliczyć \(\displaystyle{ \beta}\)?
\(\displaystyle{ \beta = -68^\circ +3,14}\) jak obliczyć \(\displaystyle{ \beta}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 23 kwie 2012, o 20:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 4 razy
Tangens wartości ujemnej
Coś źle obliczyłem?
\(\displaystyle{ \beta = \alpha + k \pi \Leftrightarrow \beta = -68^\circ +1*180^\circ \Leftrightarrow \beta = 112^\circ}\)
\(\displaystyle{ \beta = \alpha + k \pi \Leftrightarrow \beta = -68^\circ +1*180^\circ \Leftrightarrow \beta = 112^\circ}\)