\(\displaystyle{ \frac{1}{\cos (6^\circ)} + \frac{1}{\sin (24^\circ)}+ \frac{1}{\sin (48^\circ)}= \frac{1}{\sin (12^\circ)}}\)
Udowodnić powyższą tożsamość;
zaproponowac dwie różne metody dowodu:
a) używając liczb zespolonych
b) klasycznie (poprzez wzory trygonometrii)
suma odwrotności
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11414
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
suma odwrotności
Ostatnio zmieniony 16 sie 2012, o 14:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.