obliczenie wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 8 lut 2007, o 22:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy

obliczenie wyrażenia

Post autor: jaczek »

oblicz wartość wyrażenia

\(\displaystyle{ \frac{ \sin^{2}\alpha-\cos^{2}\alpha }{4\tg^{2}\alpha-\ctg^{2}\alpha}}\)

jeśli

\(\displaystyle{ \ctg\alpha=2}\)

proszę o wskazówkę
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

obliczenie wyrażenia

Post autor: lukasz1804 »

Na podstawie danej wartości \(\displaystyle{ \ctg\alpha}\) wyznacz \(\displaystyle{ \tg\alpha}\).

Zauważ też, że \(\displaystyle{ \ctg\alpha=2\implies \cos\alpha=2\sin\alpha\implies\cos^2\alpha=4\sin^2\alpha}\). Korzystając teraz z jedynki trygonometrycznej znajdź wartość \(\displaystyle{ \sin^2\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ \cos^2\alpha}\).
ODPOWIEDZ