Wartość bezwzględna z różnicy funkcji trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Adam51015
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 lip 2012, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy

Wartość bezwzględna z różnicy funkcji trygonometrycznych

Post autor: Adam51015 »

Proszę o pomoc

Kąt \(\displaystyle{ x}\) jest taki, że \(\displaystyle{ \sin x + \cos x = \frac{4}{3}}\). Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \left| \cos x - \sin x \right|}\)
Ostatnio zmieniony 15 sie 2012, o 23:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Wartość bezwzględna z różnicy funkcji trygonometrycznych

Post autor: Nakahed90 »

Zauważ, że \(\displaystyle{ |W|=\sqrt{W^2}}\). Następnie postaraj się przekształcić wyrażenie pod pierwiastek tak aby skorzystać z tego co masz dane (przydatne będzie korzystanie z jedynki trygonometrycznej).
Adam51015
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 lip 2012, o 16:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy

Wartość bezwzględna z różnicy funkcji trygonometrycznych

Post autor: Adam51015 »

Dzięki.
ODPOWIEDZ