wyznaczyć wszystkie liczby całkowite n spełniające równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
wyznaczyć wszystkie liczby całkowite n spełniające równanie
Wyznaczyć wszystkie liczby całkowite \(\displaystyle{ n}\), dla których równanie \(\displaystyle{ 2 \sin nx = \tg x + \ctg x}\) ma
rozwiązania w liczbach rzeczywistych \(\displaystyle{ x}\).
rozwiązania w liczbach rzeczywistych \(\displaystyle{ x}\).
Ostatnio zmieniony 14 sie 2012, o 14:16 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
wyznaczyć wszystkie liczby całkowite n spełniające równanie
wskWyznaczyć wszystkie liczby całkowite
\(\displaystyle{ |\tg (x) + \ctg (x)| \geq 2}\)
Ostatnio zmieniony 15 sie 2012, o 00:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
wyznaczyć wszystkie liczby całkowite n spełniające równanie
a nie przypadkiem :mol_ksiazkowy pisze:wskWyznaczyć wszystkie liczby całkowite
\(\displaystyle{ |tg (x) + ctg(x)| \geq 2}\)
\(\displaystyle{ | \tg (x) + \ctg(x)| \le 2}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \tg (x) + \ctg(x) \le 2 \\ \vee \tg (x) + \ctg(x) \ge - 2}\)
bo \(\displaystyle{ 2 \sin}\)
przyjmie wartość od \(\displaystyle{ -2}\) do \(\displaystyle{ 2}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 7 maja 2012, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LJA
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 22 razy
wyznaczyć wszystkie liczby całkowite n spełniające równanie
Korzystasz z nierówności:
\(\displaystyle{ \left| a\right| + \frac{1}{\left| a\right| } \ge 2; a=\tan x}\)
Natomiast \(\displaystyle{ -2\le 2\sin nx \le 2}\)
Stąd po rozwiązaniu nierówności:
\(\displaystyle{ \tg x +\ctg x \ge 2 \vee \tg x +\ctg x \le -2}\)
\(\displaystyle{ \left| a\right| + \frac{1}{\left| a\right| } \ge 2; a=\tan x}\)
Natomiast \(\displaystyle{ -2\le 2\sin nx \le 2}\)
Stąd po rozwiązaniu nierówności:
\(\displaystyle{ \tg x +\ctg x \ge 2 \vee \tg x +\ctg x \le -2}\)
Ostatnio zmieniony 14 sie 2012, o 14:54 przez Przemo10, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
wyznaczyć wszystkie liczby całkowite n spełniające równanie
hmm no tak, a czy mój sposób jest zły ?
skoro \(\displaystyle{ 2 \ \cdot \ \sin x}\) jest
to jego wartość będzie się wachała między \(\displaystyle{ -2}\) , a \(\displaystyle{ 2}\).
zatem , aby zaistniała równość, musi zachodzić również :
\(\displaystyle{ | \tg x + \ctg x | \le 2}\)
a zarazem z Waszego warunku:\(\displaystyle{ | \tg x + \ctg x | \ge 2}\)
czyli hmm razem te warunki dają, że suma tych wyrażeń osiąga \(\displaystyle{ 2}\) czy też może jeszcze \(\displaystyle{ -2}\) ? i nic ponadto ?
czyli \(\displaystyle{ | \tg x + \ctg x | = 2}\)
musi być , zatem i \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ -2}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sin nx = 1 \\ \vee \sin n x = - 1}\)
tak ?
zatem :
\(\displaystyle{ \sin nx = 1 \Leftrightarrow nx \in ( \ \frac { \pi } { 2 } \ + 2\ \cdot \ k \pi
\\ , k \in C
\\
\vee \sin n x = - 1 \Leftrightarrow nx \in ( \ \frac { 3 \pi } { 2 } \ + 2\ \cdot \ k \pi
\\ , k \in C}\)
to teraz jeszcze jakie te n. ?
trochę się gubię , bo jest i \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ x}\)
skoro \(\displaystyle{ 2 \ \cdot \ \sin x}\) jest
to jego wartość będzie się wachała między \(\displaystyle{ -2}\) , a \(\displaystyle{ 2}\).
zatem , aby zaistniała równość, musi zachodzić również :
\(\displaystyle{ | \tg x + \ctg x | \le 2}\)
a zarazem z Waszego warunku:\(\displaystyle{ | \tg x + \ctg x | \ge 2}\)
czyli hmm razem te warunki dają, że suma tych wyrażeń osiąga \(\displaystyle{ 2}\) czy też może jeszcze \(\displaystyle{ -2}\) ? i nic ponadto ?
czyli \(\displaystyle{ | \tg x + \ctg x | = 2}\)
musi być , zatem i \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ -2}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sin nx = 1 \\ \vee \sin n x = - 1}\)
tak ?
zatem :
\(\displaystyle{ \sin nx = 1 \Leftrightarrow nx \in ( \ \frac { \pi } { 2 } \ + 2\ \cdot \ k \pi
\\ , k \in C
\\
\vee \sin n x = - 1 \Leftrightarrow nx \in ( \ \frac { 3 \pi } { 2 } \ + 2\ \cdot \ k \pi
\\ , k \in C}\)
to teraz jeszcze jakie te n. ?
trochę się gubię , bo jest i \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ x}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
wyznaczyć wszystkie liczby całkowite n spełniające równanie
\(\displaystyle{ |a+\frac{1}{a}| \geq 2}\) oraz \(\displaystyle{ |a+\frac{1}{a}| = 2}\) tylko gdyto teraz jeszcze jakie te n. ?
\(\displaystyle{ a= \pm 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 7 maja 2012, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LJA
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 22 razy
wyznaczyć wszystkie liczby całkowite n spełniające równanie
Twój warunek jest zły . Weź sobie np. kąt \(\displaystyle{ \alpha =30^0 \Rightarrow \sin \alpha = \frac{1}{2}; \tg 30+ \ctg30= \frac{ \sqrt{3}}{3}+ \sqrt{3}>2}\)kejkun7 pisze:hmm no tak, a czy mój sposób jest zły
\(\displaystyle{ | \tg x + \ctg x | \le 2}\)?
To już powoduje, że dalszy twój tok rozumowania jest błędny
-- 14 sie 2012, o 15:40 --
Dostajesz na końcu układ równań:kejkun7 pisze:to teraz jeszcze jakie te n. ?
trochę się gubię , bo jest i i
\(\displaystyle{ \begin{cases}\l\sin nx = \pm 1 m \in C \\\tg x= \pm 1 ; k \in C\end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} nx= \frac { \pi } { 2 } \ + \ m \pi; m \in C\\ x= \frac { \pi } { 4 } \ + \ \frac{k \pi}{2}; k \in C\end{cases} \\
\Leftrightarrow n\left( \frac { \pi } { 4 } \ + \frac{m \pi}{2}\right) = \frac{ \pi}{ 2 } \ + \ k \pi \Leftrightarrow n=2\left( \frac{2k+1}{2m+1} \right)=2\left( 2t+1\right)=4t+
2;t \in C}\)
Ostatnio zmieniony 14 sie 2012, o 16:02 przez Przemo10, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
wyznaczyć wszystkie liczby całkowite n spełniające równanie
Tyle, że te \(\displaystyle{ k}\) dla poszczególnych równań mogą być różne to raz, a dwa zbiory rozwiązań \(\displaystyle{ \sin nx=\pm 1}\) i \(\displaystyle{ \tg x=\pm 1}\) nie muszą być takie same, wystarczy, że ich część wspólna będzie niepusta (np. dla \(\displaystyle{ n=10}\) też są rozwiązania).Przemo10 pisze: Dostajesz na końcu układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}\l\sin nx = \pm 1 \\\tg x= \pm 1 ; k \in C\end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} nx= \frac { \pi } { 2 } \ + \ k \pi; k \in C\\ x= \frac { \pi } { 4 } \ + \ \frac{k \pi}{2}; k \in C\end{cases}
\Leftrightarrow n\left( \frac { \pi } { 4 } \ + \frac{k \pi}{2}\right) = \frac{ \pi}{ 2 } \ + \ k \pi \\ \Leftrightarrow n=2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
wyznaczyć wszystkie liczby całkowite n spełniające równanie
a nie tak ?Przemo10 pisze:
Dostajesz na końcu układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}\l\sin nx = \pm 1 m \in C \\\tg x= \pm 1 ; k \in C\end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} nx= \frac { \pi } { 2 } \ + \ m \pi; m \in C\\ x= \frac { \pi } { 4 } \ + \ \frac{k \pi}{2}; k \in C\end{cases} \\
\Leftrightarrow n\left( \frac { \pi } { 4 } \ + \frac{k \pi}{2}\right) = \frac{ \pi}{ 2 } \ + \ m \pi \Leftrightarrow n=}\)
a ostatnia równość skąd się wzięła hm ?
w sensie ta tutaj co nie dopisałem ?
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 7 maja 2012, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LJA
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 22 razy
wyznaczyć wszystkie liczby całkowite n spełniające równanie
\(\displaystyle{ n\left( \frac { \pi } { 4 } \ + \frac{k \pi}{2}\right) = \frac{ \pi}{ 2 } \ + \ m \pi \Leftrightarrow
\frac{\pi}{4} \cdot n\left( 1+2k\right)= \frac{\pi}{2} \left( 2m+1\right) \\ \Leftrightarrow n\left( 1+2k\right)= 2\left( 2m+1\right)\Leftrightarrow n =2\left( \frac{2k+1}{2m+1} \right)=2\left( 2t+1\right)=4t+ 2;t \in C}\)
Ostatnie przejście jest stąd, że jak podzielisz dwie nieparzyste podzielne przez siebie liczby to otrzymasz liczbę nieparzystą. Jeśli wątpisz, że wszystkie liczby nieparzyste mogą być \(\displaystyle{ \frac{2k+1}{2m+1}}\), dla dowolnych całkowitych \(\displaystyle{ m,n}\), to przyjmij, że \(\displaystyle{ m=0}\)
\frac{\pi}{4} \cdot n\left( 1+2k\right)= \frac{\pi}{2} \left( 2m+1\right) \\ \Leftrightarrow n\left( 1+2k\right)= 2\left( 2m+1\right)\Leftrightarrow n =2\left( \frac{2k+1}{2m+1} \right)=2\left( 2t+1\right)=4t+ 2;t \in C}\)
Ostatnie przejście jest stąd, że jak podzielisz dwie nieparzyste podzielne przez siebie liczby to otrzymasz liczbę nieparzystą. Jeśli wątpisz, że wszystkie liczby nieparzyste mogą być \(\displaystyle{ \frac{2k+1}{2m+1}}\), dla dowolnych całkowitych \(\displaystyle{ m,n}\), to przyjmij, że \(\displaystyle{ m=0}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
wyznaczyć wszystkie liczby całkowite n spełniające równanie
Czyli \(\displaystyle{ n=6}\) spełnia? Bo moim zdaniem nie bardzo. A ten warunek:
\(\displaystyle{ \begin{cases}\l\sin nx = \pm 1 \\\tg x= \pm 1 \end{cases}}\)
to powinien być zapisany tak
\(\displaystyle{ \begin{cases}\l\sin nx = 1 \\\tg x= 1 \end{cases}\quad\vee\quad \begin{cases}\l\sin nx = - 1 \\\tg x= - 1\end{cases}}\)
bo znaków przy \(\displaystyle{ 1}\) nie możemy sobie dobierać jak chcemy (z obu i tak dostaniemy to samo rozwiązanie, ale to już szczegół).
\(\displaystyle{ \begin{cases}\l\sin nx = \pm 1 \\\tg x= \pm 1 \end{cases}}\)
to powinien być zapisany tak
\(\displaystyle{ \begin{cases}\l\sin nx = 1 \\\tg x= 1 \end{cases}\quad\vee\quad \begin{cases}\l\sin nx = - 1 \\\tg x= - 1\end{cases}}\)
bo znaków przy \(\displaystyle{ 1}\) nie możemy sobie dobierać jak chcemy (z obu i tak dostaniemy to samo rozwiązanie, ale to już szczegół).
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 7 maja 2012, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LJA
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 22 razy
wyznaczyć wszystkie liczby całkowite n spełniające równanie
Lorek masz rację. Wyszło by wtedy po podstawieniu , np. \(\displaystyle{ 2=0}\). W dodatku z pierwszych nierówności powinno być to zauważone od razu, że \(\displaystyle{ \sin nx= \tg x}\)
Dzięki za poprawienie
korekta:
-
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 24 lip 2012, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmm ?
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 2 razy
wyznaczyć wszystkie liczby całkowite n spełniające równanie
tutaj też mi się wydaję, że to powinno być odwrotnie:Przemo10 pisze:\(\displaystyle{ =\\ \Leftrightarrow n\left( 1+2k\right)= 2\left( 2m+1\right)\Leftrightarrow n =2\left( \frac{2k+1}{2m+1} \right)=2\left( 2t+1\right)=4t+ 2;t \in C}\)
\(\displaystyle{ \frac{2m+1}{2k+1}}\)
i chyba ten sam błąd w ostatnim poście, ale nie jestem pewien, sprawdź.
ale i tak w ogóle nie zmienia to reszty : P .
dzięki wszystkim za pomoc : )