Witam, robię zadania z analizy matematycznej i liczę różne granice.
Interesuje mnie wartość :
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to \infty } \arcsin x \\
\lim_{ x \to -\infty } \arcsin x}\)
Dla pewności chciałbym zapytać czy:
\(\displaystyle{ \lim_{ x \to \infty } \arctan x = \frac{ \pi }{2} \\
\lim_{ x \to 0 } \arctan x = 0 \\
\lim_{ x \to \pm \infty } \ln (x) = \infty}\)
?
Do czego zbiega arcsin(x)
- johanneskate
- Użytkownik
- Posty: 488
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 2 razy
Do czego zbiega arcsin(x)
Ostatnio zmieniony 5 sie 2012, o 19:15 przez Althorion, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- johanneskate
- Użytkownik
- Posty: 488
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Do czego zbiega arcsin(x)
johanneskate, już Althorion zwrócił Ci uwagę, by przy liczeniu granicy z arkus sinusem sprawdzić dziedzinę. Jest to dość uniwersalna rada, która stosuje się nie tylko do tamtego przykładu.
- johanneskate
- Użytkownik
- Posty: 488
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 2 razy
Do czego zbiega arcsin(x)
luka52, dziedziną jest \(\displaystyle{ (0, \infty)}\) i z tego wnioskuję że nie istnieje ta granica, tak jak to jest z arcsinx.