suma pierwiastkow 2
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
suma pierwiastkow 2
Skorzystam tutaj z wzoru na cosinus sumy argumentów, czyli \(\displaystyle{ \cos(x+y)=\cos x \cos x - \sin x \sin y}\). Pomnóżmy nasze równanie przez \(\displaystyle{ \sin 2x}\), a otrzymamy:
\(\displaystyle{ \cos 5x + \sin 2x \sin 3x = 0 \\ \cos(3x+2x) + \sin 2x \sin 3x = 0 \\ \cos 3x \cos 2x - \sin 3x \sin 2x + \sin 2x \sin 3x = 0 \\ \cos 3x \cos 2x=0 \\ \cos 2x \cos 3x=0}\)
Myślę, że dalej dasz już sobę radę sam.
\(\displaystyle{ \cos 5x + \sin 2x \sin 3x = 0 \\ \cos(3x+2x) + \sin 2x \sin 3x = 0 \\ \cos 3x \cos 2x - \sin 3x \sin 2x + \sin 2x \sin 3x = 0 \\ \cos 3x \cos 2x=0 \\ \cos 2x \cos 3x=0}\)
Myślę, że dalej dasz już sobę radę sam.