Witam. Rozwiązuję zadania ze zbioru kiełbasy i natrafiłem na jedno, które rozwiązałem, ale w odpowiedziach są inne.
Wzór równania: \(\displaystyle{ sin \alpha - cos \alpha +1 = sin \alpha cos \alpha}\)
Rozwiązuję w taki sposób:
Odejmują stronami jedynkę i dostaję:
\(\displaystyle{ sin \alpha - cos \alpha = sin \alpha cos \alpha - 1}\)
potęguję do kwadratu:
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha - 2sin \alpha cos \alpha + cos^{2} \alpha = sin ^{2} \alpha cos ^{2} \alpha - 2sin \alpha cos \alpha + 1}\)
Odejmuję stronami 1 i dodaję \(\displaystyle{ 2sin \alpha cos \alpha}\) czyli zostaje mi:
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha cos ^{2} \alpha=0}\)
wykorzystując jedynkę trygonometryczną wychodzi mi:
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha (1- sin ^{2} \alpha)=0}\)
Czyli \(\displaystyle{ sin \alpha = 0 \vee sin \alpha = 1 \vee sin \alpha = -1}\)
Skąd wysunąłem wniosek, że:
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{k \pi }{2}}\)
Z tym, że odpowiedź jest taka:
\(\displaystyle{ \alpha =2k \pi \vee \alpha = \frac{3}{2} \pi + 2k \pi}\)
Ktoś wie gdzie zrobiłem błąd?
Z góry dziękuję z pomoc
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Równanie trygonometryczne
Weź jakieś rozwiązanie, które jest u Ciebie, a nie ma w odpowiedzi, np \(\displaystyle{ \alpha = \pi}\).otherer pisze: \(\displaystyle{ sin \alpha - cos \alpha = sin \alpha cos \alpha - 1}\)
potęguję do kwadratu:
\(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha - 2sin \alpha cos \alpha + cos^{2} \alpha = sin ^{2} \alpha cos ^{2} \alpha - 2sin \alpha cos \alpha + 1}\)
\(\displaystyle{ sin \pi - cos \pi = sin \pi cos \pi - 1\\
0 - (-1) = 0\cdot1 - 1\\
1 = -1}\)
Co jest nieprawdą. Ale jak podniesiesz do kwadratu, to masz:
\(\displaystyle{ (1)^2 = (-1)^2\\
1 = 1}\)
Widzisz już błąd?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 18 lis 2010, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 1 raz
Równanie trygonometryczne
Ok, chyba widzę. To jest ten sam rodzaj błędu co w przypadku dzielenia? Tylko, że tym razem dostaję kolejne rozwiązania, zamiast tracić?
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Równanie trygonometryczne
Tutaj błąd polega na tym, że podnosząc do kwadratu liczbę niedodatnia, staje się ona liczbą nieujemną.
Jeżeli chciałbyś koniecznie podnieść do kwadratu, to możesz np przedziały zrobić. Oddzielnie, kiedy lewa i prawa strona jest dodatnia i kiedy niedodatnia.
Wydaje mi się jednak, że nie ma sensu się z takim czymś męczyć, bo te równanie można rozwiązać na wiele innych sposobów.
Jeżeli chciałbyś koniecznie podnieść do kwadratu, to możesz np przedziały zrobić. Oddzielnie, kiedy lewa i prawa strona jest dodatnia i kiedy niedodatnia.
Wydaje mi się jednak, że nie ma sensu się z takim czymś męczyć, bo te równanie można rozwiązać na wiele innych sposobów.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin \alpha - \cos \alpha +1 = \sin \alpha \cos \alpha\\\\
\sin\alpha-\sin\alpha\cos\alpha+1-\cos\alpha=0\\\\
\sin\alpha\left( 1-\cos\alpha\right)+1-\cos\alpha=0\\\\
\left( 1+\sin\alpha\right)\left( 1-\cos\alpha\right)=0\\\\
\sin x=-1\quad\vee\quad\cos x=1\\\\
x=\frac{3}{2}\pi+2k\pi\quad\vee\quad x=2k\pi}\)
\sin\alpha-\sin\alpha\cos\alpha+1-\cos\alpha=0\\\\
\sin\alpha\left( 1-\cos\alpha\right)+1-\cos\alpha=0\\\\
\left( 1+\sin\alpha\right)\left( 1-\cos\alpha\right)=0\\\\
\sin x=-1\quad\vee\quad\cos x=1\\\\
x=\frac{3}{2}\pi+2k\pi\quad\vee\quad x=2k\pi}\)