Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania:
\(\displaystyle{ \sin ^{4}x-\cos ^{4}x=\frac{1}{2}}\)
równanie czwartego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 13:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
równanie czwartego stopnia
\(\displaystyle{ \sin^4(x) - \cos^4(x) = \frac{1}{2}\\
2\sin^4(x) - 2\cos^4(x) = \sin^2(x) + \cos^2(x)\\
\left(2\sin^2(x) - 2\cos^2(x) - 1\right)\left(\sin^2(x) + \cos^2(x)\right) = 0\\
\sin^2(x) - 3\cos^2(x) = 0\\
4\cos^2(x) = 1}\)
2\sin^4(x) - 2\cos^4(x) = \sin^2(x) + \cos^2(x)\\
\left(2\sin^2(x) - 2\cos^2(x) - 1\right)\left(\sin^2(x) + \cos^2(x)\right) = 0\\
\sin^2(x) - 3\cos^2(x) = 0\\
4\cos^2(x) = 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 13:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy