pytanie o sinusa
-
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 14 kwie 2010, o 16:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznan
- Podziękował: 6 razy
pytanie o sinusa
Czy \(\displaystyle{ \sin ^{2}x}\) i \(\displaystyle{ \sin x ^{2}}\) to to samo?
Ostatnio zmieniony 22 cze 2012, o 19:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
pytanie o sinusa
Nie
Zakładamy: \(\displaystyle{ x=30^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \sin^{2} x= \sin^{2}30^{\circ}=( \frac{1}{2})^{2}= \frac{1}{4} \\ \sin x^{2}= \sin (90^{\circ})^{2}= \sin 900^{\circ}}\)
Pozdrawiam!
Zakładamy: \(\displaystyle{ x=30^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \sin^{2} x= \sin^{2}30^{\circ}=( \frac{1}{2})^{2}= \frac{1}{4} \\ \sin x^{2}= \sin (90^{\circ})^{2}= \sin 900^{\circ}}\)
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 14 kwie 2010, o 16:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznan
- Podziękował: 6 razy
pytanie o sinusa
A \(\displaystyle{ \sin x ^{2} \cdot x}\) bedzie \(\displaystyle{ x\sin x ^{2}}\) czy \(\displaystyle{ \sin x ^{3}}\)?
Ostatnio zmieniony 22 cze 2012, o 19:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 13 paź 2009, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 13 razy
pytanie o sinusa
jeżeli tam nigdzie nie ma nawiasów to będzie \(\displaystyle{ x \cdot \sin x^{2}}\)
ale lepiej tak nie zapisywać
ale lepiej tak nie zapisywać
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
pytanie o sinusa
Stopnie do kwadratu to nie będą stopnie.wujomaro pisze: Zakładamy: \(\displaystyle{ x=30^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \sin^{2} x= \sin^{2}30^{\circ}=( \frac{1}{2})^{2}= \frac{1}{4} \\ \sin x^{2}= \sin (90^{\circ})^{2}= \sin 900^{\circ}}\)
Podnosić argument do kwadratu to można jeśli będzie w radianach.
Ps. ,,Ciekawie " podniosłeś 90.
Aaa to literówka wcześniej - miało być 30 - sorki.