Obliczanie wartości trygonometrycznej powyżej 360 stopni
Obliczanie wartości trygonometrycznej powyżej 360 stopni
Witam, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak obliczyć wartość trygonometryczną w przypadku kiedy podany stopień ma więcej niż \(\displaystyle{ 360}\) stopni, np. \(\displaystyle{ 1200}\) stopni ? Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 22 cze 2012, o 09:22 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Obliczanie wartości trygonometrycznej powyżej 360 stopni
Hmm... Na przykład \(\displaystyle{ 1200^{\circ}}\)
Robimy tak:
\(\displaystyle{ \sin 1200^{\circ}=\sin ( 4 \cdot 360^{\circ}-240^{\circ})= \sin (-240^{\circ})}\)
Pozdrawiam!
Robimy tak:
\(\displaystyle{ \sin 1200^{\circ}=\sin ( 4 \cdot 360^{\circ}-240^{\circ})= \sin (-240^{\circ})}\)
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Obliczanie wartości trygonometrycznej powyżej 360 stopni
Dzielisz to przez 360 stopni. Najlepiej jak sie równo podzieli, ale w tym wypadku
\(\displaystyle{ 1200=1080+120=3 \cdot 360+120}\)
czyli np \(\displaystyle{ \sin 1200=\sin (3 \cdot 360+120)=\sin \left( 6\pi+ \frac{2}{3}\pi \right)}\)... i rozpisujesz ze wzoru na sumę sinusów
\(\displaystyle{ \sin 6\pi=\sin\pi}\)
\(\displaystyle{ 1200=1080+120=3 \cdot 360+120}\)
czyli np \(\displaystyle{ \sin 1200=\sin (3 \cdot 360+120)=\sin \left( 6\pi+ \frac{2}{3}\pi \right)}\)... i rozpisujesz ze wzoru na sumę sinusów
\(\displaystyle{ \sin 6\pi=\sin\pi}\)