sinus z ....
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 13 maja 2012, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rudno
- Podziękował: 29 razy
sinus z ....
Wypisz \(\displaystyle{ \cos , \tg , \ctg}\) mając podane \(\displaystyle{ \sin \frac{6}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, o 16:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
sinus z ....
Mógłbyś poprawić zapis? Ta funkcja jest równa 2? Bo wynika, że to iloczyn.
Chyba chodzi o to że \(\displaystyle{ \sin x= \frac{6}{3}=2}\) , co jest nieprawdą, ponieważ \(\displaystyle{ \sin}\) przyjmuje wartości od \(\displaystyle{ -1}\) do \(\displaystyle{ 1}\)
Chyba chodzi o to że \(\displaystyle{ \sin x= \frac{6}{3}=2}\) , co jest nieprawdą, ponieważ \(\displaystyle{ \sin}\) przyjmuje wartości od \(\displaystyle{ -1}\) do \(\displaystyle{ 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 13 maja 2012, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rudno
- Podziękował: 29 razy
sinus z ....
a to z głowy wymyśliłem ten zapis bo jutro coś podobnego będę miał aby poprawić sprawdzian
może być np \(\displaystyle{ \sin \frac{4}{6}}\)
może być np \(\displaystyle{ \sin \frac{4}{6}}\)
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, o 16:19 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa błędu.
Powód: Poprawa błędu.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
sinus z ....
Korzystasz więc najpierw z jedynki trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ \sin^{2}x+ \cos^{2}x=1}\)
A potem ze wzoru na tangens i cotangens:
\(\displaystyle{ \tg x= \frac{\sin x}{\cos x}}\)
oraz:
\(\displaystyle{ \ctg x= \frac{\cos x}{\sin x}}\)
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ \sin^{2}x+ \cos^{2}x=1}\)
A potem ze wzoru na tangens i cotangens:
\(\displaystyle{ \tg x= \frac{\sin x}{\cos x}}\)
oraz:
\(\displaystyle{ \ctg x= \frac{\cos x}{\sin x}}\)
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 13 maja 2012, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rudno
- Podziękował: 29 razy
sinus z ....
a mógł by to ktoś rozpisać bo nie moge sobie poradzić co mam wstawić za \(\displaystyle{ \cos ^{2}x}\) z zapisu
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x + \cos ^{2}x = 1}\) przypominam że \(\displaystyle{ \sin \frac{4}{6}}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x + \cos ^{2}x = 1}\) przypominam że \(\displaystyle{ \sin \frac{4}{6}}\)
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, o 16:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
sinus z ....
\(\displaystyle{ \sin x= \frac{4}{6} = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \cos x= \sqrt{1- \frac{4}{9} } = \sqrt{ \frac{5}{9} }= \frac{ \sqrt{5}}{3}}\)
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ \cos x= \sqrt{1- \frac{4}{9} } = \sqrt{ \frac{5}{9} }= \frac{ \sqrt{5}}{3}}\)
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 13 maja 2012, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rudno
- Podziękował: 29 razy
sinus z ....
Dzięki bardzo
-- 20 cze 2012, o 16:36 --
Pytam tak dla upewnienia \(\displaystyle{ \tg = \frac{2\sqrt{5} }{5}}\)
a \(\displaystyle{ \ctg \frac{\sqrt{5} }{2}}\)
to jest dobrze czy źle zrobiłem obliczenie
-- 20 cze 2012, o 16:36 --
Pytam tak dla upewnienia \(\displaystyle{ \tg = \frac{2\sqrt{5} }{5}}\)
a \(\displaystyle{ \ctg \frac{\sqrt{5} }{2}}\)
to jest dobrze czy źle zrobiłem obliczenie
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, o 16:46 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Pisz \sin x , \cos x, \tg x zamiast sin x, cos x, tg x.
Powód: Pisz \sin x , \cos x, \tg x zamiast sin x, cos x, tg x.