Funkcje trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: denatlu »

Kąt \(\displaystyle{ x}\) jest taki, że \(\displaystyle{ \cos x+ \sin x= \frac{4}{3}}\) . Oblicz \(\displaystyle{ \left| \cos x - \sin x\right|}\).

Problem polega że nie wiem od czego zacząć, myślałem o jedynce ale nie ma to dalszego sensu- chyba.
Przemo10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 7 maja 2012, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LJA
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 22 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: Przemo10 »

Podnieś do kwadratu.
Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ 2\sin x\cos x}\)
Zastosuj wzór skróconego mnożenia, aby obliczyć:\(\displaystyle{ \left( \cos x - \sin x\right)^2}\)
Pamiętaj o jedynce trygonometrycznej
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: wujomaro »

Możesz spróbować:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin x + \cos x= \frac{4}{3} \\ \sin^{2}x+ \cos^{2}x=1 \end{cases}}\)
Albo podstawić sobie z jedynki trygonometrycznej: \(\displaystyle{ \cos x= \sqrt{1- \sin^{2}x}}\)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: denatlu »

a jak wyliczyć \(\displaystyle{ 2 \sin x\cos x= \frac{7}{9}}\) czyli \(\displaystyle{ \sin 2x= \frac{7}{9}}\) ?
Przemo10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 7 maja 2012, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LJA
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 22 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: Przemo10 »

Jak masz to: to wystarczy tylko zauważyć, że:
\(\displaystyle{ 2 \sin x\cos x= \frac{7}{9}
\Rightarrow \cos^2 x -2 \sin x\cos x+\sin^2 x = 1- \frac{7}{9}}\)
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: denatlu »

nic dalej mi to nie rozjaśnia. Z tego wyszedłem do tego co napisałem poprzednio.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: mortan517 »

Zauważ , że \(\displaystyle{ \cos^2 x -2 \sin x\cos x+\sin^2 x=(\cos x-sin x)^2}\)
oraz, że \(\displaystyle{ \sqrt{(a+b)^2}=\left| a+b\right|}\)
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: denatlu »

Ok, nie zauważyłem tego.

Czyli \(\displaystyle{ \left| \cos x - \sin x\right|= \frac{2}{9}}\) i koniec ? czy jeszcze to rozpisywać?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: mortan517 »

Tyle by wystarczyło, ale wkradło się małe niedopatrzenie sprawdź jeszcze raz
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: denatlu »

\(\displaystyle{ \left| \cos x - \sin x\right|= \frac{ \sqrt{2} }{3}}\) ?
Przemo10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 7 maja 2012, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LJA
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 22 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: Przemo10 »

Teraz OK
ODPOWIEDZ