Proste zad z trygonometrii
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Proste zad z trygonometrii
Witam!
Proszę o wytłumaczenie jak to się robi :
Oblicz:
a) \(\displaystyle{ \sin ^{2}45 ^{o} + \cos ^{2} 135 ^{o}}\)
b) \(\displaystyle{ \left( \sin 225 ^{o} +\cos ^{3} 315 ^{o} \right) \tg 180 ^{o}}\)
Proszę o wytłumaczenie jak to się robi :
Oblicz:
a) \(\displaystyle{ \sin ^{2}45 ^{o} + \cos ^{2} 135 ^{o}}\)
b) \(\displaystyle{ \left( \sin 225 ^{o} +\cos ^{3} 315 ^{o} \right) \tg 180 ^{o}}\)
Ostatnio zmieniony 19 cze 2012, o 15:20 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Proste zad z trygonometrii
Tego się akurat domyśliłem. Proszę o rozwiązanie mi tych 2 przykładów. Wtedy będę wiedział jak zrobić inne.
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 7 maja 2012, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LJA
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 22 razy
Proste zad z trygonometrii
\(\displaystyle{ \sin ^{2}45 ^{\circ} + \cos ^{2} 135 ^{\circ}=
\sin ^{2}45 ^{\circ} + \cos ^{2} \left( 180 ^\circ-45 ^\circ\right) }=
\sin ^{2}45 ^{\circ} +\left( -\cos 45^{\circ}\right)^2 =
\sin ^{2}45 ^{\circ} + \cos ^{2} 45^\circ=1}\)
Skorzystałem z tego, że \(\displaystyle{ \cos\left( \pi - \alpha \right)=-\cos \alpha}\)
\sin ^{2}45 ^{\circ} + \cos ^{2} \left( 180 ^\circ-45 ^\circ\right) }=
\sin ^{2}45 ^{\circ} +\left( -\cos 45^{\circ}\right)^2 =
\sin ^{2}45 ^{\circ} + \cos ^{2} 45^\circ=1}\)
Skorzystałem z tego, że \(\displaystyle{ \cos\left( \pi - \alpha \right)=-\cos \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 19 cze 2012, o 17:16 przez Przemo10, łącznie zmieniany 1 raz.
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
Proste zad z trygonometrii
Może zadaje głupie pytanie, ale skąd Ci wyszło tam \(\displaystyle{ -45}\) stopni?
wzory redukcyjne?
bo tak na logike powinno być \(\displaystyle{ 135}\)
wzory redukcyjne?
bo tak na logike powinno być \(\displaystyle{ 135}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Proste zad z trygonometrii
\(\displaystyle{ \tg180 ^{o}}\) rozpisałem sobie jako \(\displaystyle{ 4\tg45 ^{o}}\) , czyli 4
Prawidłowo?
Prawidłowo?
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Proste zad z trygonometrii
Żadnego wzoru nie brałem do tego. Wydaje mi się, że \(\displaystyle{ \tg180 ^{o}}\) to tak jak przemnożyć albo dodać do siebie 4 tangesy po 45 stopni.
Wytłumacz jeszcze ten drugi przykład.
Wytłumacz jeszcze ten drugi przykład.
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 7 maja 2012, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LJA
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 22 razy
Proste zad z trygonometrii
Głupoty piszesz, że ktoś od tego zawału dostanie
Teraz do zadania:
Potrafisz narysować wykres funkcji tangens?
Jeśli nie to \(\displaystyle{ \tan x= \frac{\sin x}{\cos x}}\)
Teraz do zadania:
Potrafisz narysować wykres funkcji tangens?
Jeśli nie to \(\displaystyle{ \tan x= \frac{\sin x}{\cos x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Proste zad z trygonometrii
Weź mi po prostu rozwiąż ten przykład, bo takie podpowiedzi za dużo mi nie dają.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Proste zad z trygonometrii
Rozwiązać nie rozwiążemy. Skup się, skorzystaj z rad kolegów i koleżanek, bo nie zrobimy za Ciebie pracy domowej. Na logiczne myślenie: ile wynosi \(\displaystyle{ \tg 180^{o}}\)?
Podpowiem tylko tyle, że znając ten tangens masz rozwiązane zadanie...
Pozdrawiam!
Podpowiem tylko tyle, że znając ten tangens masz rozwiązane zadanie...
Pozdrawiam!