sprawdzenie tożsamości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
anitusia1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 4 mar 2012, o 13:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 19 razy

sprawdzenie tożsamości

Post autor: anitusia1994 »

Proszę o pomoc bo nie wiem co z tym dalej zrobić
\(\displaystyle{ \frac{2\sin x-\sin2x }{2\sin x+\sin 2x}=\tg^{2}\frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ L=\frac{2\sin x-2\sin x \cos x }{2\sin x+2\sin x\cos x}=\frac{2\sin x(1-\cos x)}{2\sin x(1+\cos x)}=\frac{1-\cos x}{1+\cos x}}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

sprawdzenie tożsamości

Post autor: »

Wskazówka:
\(\displaystyle{ \cos x = \cos^2\frac x2 - \sin^2\frac x2\\
1=\sin^2\frac x2+\cos^2\frac x2}\)


Q.
Przemo10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 7 maja 2012, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LJA
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 22 razy

sprawdzenie tożsamości

Post autor: Przemo10 »

\(\displaystyle{ L=\frac{2\sin x-2\sin x \cos x }{2\sin x+2\sin x\cos x}=\frac{2\sin x(1-\cos x)}{2\sin x(1+\cos x)}=\frac{1-\cos x}{1+\cos x}= \frac{1-\left( \cos^{2} \frac{x}{2}-\sin^2 \frac{x}{2} \right) }{1+\left( \cos^{2} \frac{x}{2}-\sin^2 \frac{x}{2} \right)}= \frac{2\sin^2 \frac{x}{2}}{2\cos^2 \frac{x}{2}}=\tg^2 \frac{x}{2}=P}\)
anitusia1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 4 mar 2012, o 13:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 19 razy

sprawdzenie tożsamości

Post autor: anitusia1994 »

Dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ