ekstrema

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bullay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 24 lis 2006, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -----
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 26 razy

ekstrema

Post autor: bullay »

funkcja \(\displaystyle{ f(x)=sinx}\) ma w przedziale \(\displaystyle{ }\) 4 ekstrema czy 2??
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

ekstrema

Post autor: Tristan »

Dwa: \(\displaystyle{ f( \frac{1}{2} \pi)= 1, f( \frac{3}{2} \pi)=-1}\).
bullay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 24 lis 2006, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -----
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 26 razy

ekstrema

Post autor: bullay »

Tristan pisze:Dwa: \(\displaystyle{ f( \frac{1}{2} \pi)= 1, f( \frac{3}{2} \pi)=-1}\).
A \(\displaystyle{ f(x)=cosx}\) w tym samym przedziale ma 3 ekstrema?
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

ekstrema

Post autor: Tristan »

Zgadza się: \(\displaystyle{ f(0)=f( 2 \pi)=1, f( \pi)=-1}\).
ODPOWIEDZ