mam problem z tymi równaniami:
a) cosΠ/5*cos2Π/5=1/4
b) cosΠ/5*cos3Π/5=-1/4
dwa równania...
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
dwa równania...
a)
\(\displaystyle{ cos{\frac{\pi}{5}}cos{\frac{2\pi}{5}}=\frac{2sin{\frac{\pi}{5}}cos{\frac{\pi}{5}}cos{\frac{2\pi}{5}}}{2sin{\frac{\pi}{5}}}=\frac{sin{\frac{2\pi}{5}}cos{\frac{2\pi}{5}}}{2sin{\frac{\pi}{5}}}=\frac{sin{\frac{4\pi}{5}}}{4sin{\frac{\pi}{5}}}=\frac{sin({\pi-\frac{\pi}{5}})}{4sin{\frac{\pi}{5}}}=\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ cos{\frac{\pi}{5}}cos{\frac{2\pi}{5}}=\frac{2sin{\frac{\pi}{5}}cos{\frac{\pi}{5}}cos{\frac{2\pi}{5}}}{2sin{\frac{\pi}{5}}}=\frac{sin{\frac{2\pi}{5}}cos{\frac{2\pi}{5}}}{2sin{\frac{\pi}{5}}}=\frac{sin{\frac{4\pi}{5}}}{4sin{\frac{\pi}{5}}}=\frac{sin({\pi-\frac{\pi}{5}})}{4sin{\frac{\pi}{5}}}=\frac{1}{4}}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
dwa równania...
a b) \(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{5}\cos\frac{3\pi}{5}=\cos \frac{\pi}{5}\cos(\pi-\frac{2\pi}{5})=-\cos \frac{\pi}{5}\cos\frac{2\pi}{5}}\)
i teraz mozna skorzystać z tego, co wyżej
i teraz mozna skorzystać z tego, co wyżej