Nierówność trygonometrzyczna
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 cze 2012, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Nierówność trygonometrzyczna
Witam,
Nie wiem jak się dobrać to takiej oto nierówności:
\(\displaystyle{ \left( \cos x+1\right)\left( \cos x+2\right)\left( 2\cos x-1\right) \le 0}\)
Z góry dzięki za odpowiedź
Nie wiem jak się dobrać to takiej oto nierówności:
\(\displaystyle{ \left( \cos x+1\right)\left( \cos x+2\right)\left( 2\cos x-1\right) \le 0}\)
Z góry dzięki za odpowiedź
Ostatnio zmieniony 12 cze 2012, o 22:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Nierówność trygonometrzyczna
Zauważ, że \(\displaystyle{ \cos x+2>0}\) i \(\displaystyle{ \cos x+1\ge 0}\).
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 cze 2012, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
Nierówność trygonometrzyczna
Zaciekawiło mnie i chcę spróbować ten przykład i taka jest odpowiedź \(\displaystyle{ x \in \left\langle \pi +2k \pi ; \frac{ \pi}{3}+2k \pi \right\rangle}\) ??
Ostatnio zmieniony 14 cze 2012, o 13:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
Nierówność trygonometrzyczna
To pokaże jak ja robiłem doszedłem do postaci po wskazówce piaska \(\displaystyle{ \left( \cos x +1 \right) \left( 2 \cos x -1 \right) \le 0}\) Teraz niech \(\displaystyle{ \cos x=t}\) to mamy że \(\displaystyle{ t \in \left\langle -1; \frac{1}{2} \right\rangle}\) dalej wiemy że \(\displaystyle{ \cos x=-1 \Rightarrow x= \pi +2k \pi}\) i dalej \(\displaystyle{ \cos x= \frac{1}{2} \Rightarrow x= \frac{ \pi}{3}+2k \pi \vee x=- \frac{ \pi}{3}+2k \pi}\) I co tu dalej zrobić ?
Ostatnio zmieniony 15 cze 2012, o 09:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Nierówność trygonometrzyczna
Mamy \(\displaystyle{ \cos x\in\left[-1,\frac12\right]}\). Ograniczenie dolne jest oczywiste i spełnia je każda liczba rzeczywista. Pozostaje więc rozwiązać nierówność
\(\displaystyle{ \cos x\le\frac12}\)
\(\displaystyle{ \cos x\le\frac12}\)