Sinus podwójnego kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Sinus podwójnego kąta

Post autor: denatlu »

\(\displaystyle{ -2\sin^2 2x+\sin 2x+1=0 \mbox{ i } x \in \left\langle 0,2 \pi \right\rangle \\
\sin 2x=t \\
t_1=1, t_2=- \frac{1}{2}}\)



\(\displaystyle{ \sin 2x=1 \\
\sin y=1}\)


\(\displaystyle{ y= \frac{\pi}{2} \\
2x=\frac{\pi}{2} \\
x=\frac{\pi}{4} *}\)



\(\displaystyle{ \sin 2x=- \frac{1}{2} \\
\sin z = -\frac{1}{2} \\
z=-\frac{1}{2} \\
z= \frac{7 \pi}{6} \\
z= \frac{11 \pi}{6}}\)


\(\displaystyle{ 2x=\frac{7 \pi}{6} \\
x=\frac{7 \pi}{12} *}\)


\(\displaystyle{ 2x=\frac{11 \pi}{6} \\
x=\frac{11 \pi}{12} *}\)


no i mam trzy rozwiązania, ale jest więcej, nie wiem dlaczego....
Ostatnio zmieniony 12 cze 2012, o 19:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Sinus podwójnego kąta

Post autor: Jan Kraszewski »

\(\displaystyle{ 2x\in\left\langle 0,4\pi\right\rangle}\)

JK
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Sinus podwójnego kąta

Post autor: denatlu »

czy odpowiedź to: \(\displaystyle{ x=\frac{11 \pi}{12}}\) ,\(\displaystyle{ x=\frac{7 \pi}{12}}\), \(\displaystyle{ x=\frac{23\pi}{6}}\), \(\displaystyle{ x=\frac{19\pi}{6}}\), \(\displaystyle{ x=\frac{5\pi}{4}}\), \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}}\) ?

I gdyby było, że \(\displaystyle{ x \in \left\langle 1,3 \right\rangle}\) , to \(\displaystyle{ 2x \in \left\langle 1,6 \right\rangle}\) ?
Ostatnio zmieniony 12 cze 2012, o 20:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34281
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Sinus podwójnego kąta

Post autor: Jan Kraszewski »

denatlu pisze:czy odpowiedź to: \(\displaystyle{ x=\frac{11 \pi}{12}}\) ,\(\displaystyle{ x=\frac{7 \pi}{12}}\), \(\displaystyle{ x=\frac{23\pi}{6}}\), \(\displaystyle{ x=\frac{19\pi}{6}}\), \(\displaystyle{ x=\frac{5\pi}{4}}\), \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}}\) ?
Nie całkiem.
\(\displaystyle{ x=\frac{11 \pi}{12}}\) ,\(\displaystyle{ x=\frac{7 \pi}{12}}\), \(\displaystyle{ x=\frac{23\pi}{12}}\), \(\displaystyle{ x=\frac{19\pi}{12}}\), \(\displaystyle{ x=\frac{5\pi}{4}}\), \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}}\)
denatlu pisze:I gdyby było, że \(\displaystyle{ x \in \left\langle 1,3 \right\rangle}\) , to \(\displaystyle{ 2x \in \left\langle 1,6 \right\rangle}\) ?
Nie, wtedy \(\displaystyle{ 2x \in \left\langle 2,6 \right\rangle}\). Przecież jeśli \(\displaystyle{ 1\le x\le 3}\), to \(\displaystyle{ 2\le 2x\le 6}\).

JK
ODPOWIEDZ