Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
grzegorz87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Gory
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 53 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: grzegorz87 »

\(\displaystyle{ 2sin^{2}2x=1}\)
Mam pytanie, czy robie dobrze
\(\displaystyle{ sin^{2}2x=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ (sin2x-\frac{\sqrt{2}}{2})(sin2x+\frac{\sqrt{2}}{2})=0}\)
2x=45 v 2x=135 v 2x=-60 v 2x=-145
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{8},x=\frac{3}{8}\pi,x=-\frac{\pi}{8},x=-\frac{3}{8}\pi}\)
Mam pytanie, czy to jest dobrze, oczywiście oprócz tego, że powinno być tam jeszcze wszędzie +2kΠ
Ostatnio zmieniony 26 lut 2007, o 20:49 przez grzegorz87, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ x_0}\) to raczej \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) a nie \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\)
grzegorz87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Gory
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 53 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: grzegorz87 »

a oprócz tego , to akurat przypadkowo, myślałem o czymś innym i masz takie rzeczy pisać, zmieniam, a reszta jest dobrze ??
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Lorek »

No tak, ok.
ODPOWIEDZ