Witam. Prosze o podanie sposobu rozwiazywania tego typu zadania:
Podaj wartosc pozostalych funkcji trygonometrycznych dla kata \(\displaystyle{ \alpha}\), jesli:
a)tg\(\displaystyle{ \alpha}\)=1, 180* < \(\displaystyle{ \alpha}\) < 270*
b)ctg\(\displaystyle{ \alpha}\)=-2 90* < \(\displaystyle{ \alpha}\) < 180*
Dzieki z gory!
zadanie na wartosci funkcji trygo.
zadanie na wartosci funkcji trygo.
a) tgα=1, 180* < α < 270*
ctgα= 1/tgα
ctgα=1
tgα=sinα/cosα
sinα=tgαcosα
sinα=cosα
sin^{2}α +cos^{2}α=1
cos^{2}α + cos^{2}α=1
2cos^{2}α=1
cos^{2}α=1/2
cosα=�√2/2 i αε III ćw → że cosα=-2/2
sinα=-√2/2
ctgα= 1/tgα
ctgα=1
tgα=sinα/cosα
sinα=tgαcosα
sinα=cosα
sin^{2}α +cos^{2}α=1
cos^{2}α + cos^{2}α=1
2cos^{2}α=1
cos^{2}α=1/2
cosα=�√2/2 i αε III ćw → że cosα=-2/2
sinα=-√2/2