Trójkąt prostokątny. Cosinus trzykrotnie większy od sinusa.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
maja271
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 wrz 2011, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polksa

Trójkąt prostokątny. Cosinus trzykrotnie większy od sinusa.

Post autor: maja271 »

Witam,
W trójkącie prostokątnym cosinus kąta ostrego jest trzy razy większy od sinusa tego samego kąta. Oblicz sinus tego kąta.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trójkąt prostokątny. Cosinus trzykrotnie większy od sinusa.

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \cos\alpha=3\sin\alpha}\) + jedynka trygonometryczna
maja271
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 wrz 2011, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polksa

Trójkąt prostokątny. Cosinus trzykrotnie większy od sinusa.

Post autor: maja271 »

Kurczę, to i tak kombinowałam.
Czyli suma sumarum sinus \(\displaystyle{ = 0,5}\)??

Dziękuję.
Ostatnio zmieniony 5 cze 2012, o 22:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Trójkąt prostokątny. Cosinus trzykrotnie większy od sinusa.

Post autor: sushi »

nic z tych rzeczy, wyjdzie z pierwiastkami
maja271
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 wrz 2011, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polksa

Trójkąt prostokątny. Cosinus trzykrotnie większy od sinusa.

Post autor: maja271 »

Mogłabym prosić o rozwiązanie?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trójkąt prostokątny. Cosinus trzykrotnie większy od sinusa.

Post autor: anna_ »

Pokaż jak robisz, poszukamy błędu.
ODPOWIEDZ