Jak rozwiązać takie proste równanie trygonometryczne?
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 1 lis 2011, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawierzbie
- Podziękował: 13 razy
Jak rozwiązać takie proste równanie trygonometryczne?
Witam,
Jak rozwiązać takie proste równanie trygonometryczne:
\(\displaystyle{ \ctg ^{3}x=3\ctg x}\)
Próbowałem rozwiązywać tak jak poniżej, lecz nie jest to zgodne z odpowiedziami w podręczniku:
\(\displaystyle{ \ctg ^{3}x=3\ctg x}\)\(\displaystyle{ |:\ctg x}\)
\(\displaystyle{ \ctg ^{2}x=3}\)
\(\displaystyle{ \ctg x= \sqrt{3} \vee \ctg x=- \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x _{0} = \frac{ \pi }{6} \vee x _{0} =-\frac{ \pi }{6}}\)
\(\displaystyle{ x=x _{0} +k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{6} +k \pi \vee x=-\frac{ \pi }{6}}\)
\(\displaystyle{ k \in C}\)
Gdzie popełniłem błąd?
Z góry dziękuję,
Damian
Jak rozwiązać takie proste równanie trygonometryczne:
\(\displaystyle{ \ctg ^{3}x=3\ctg x}\)
Próbowałem rozwiązywać tak jak poniżej, lecz nie jest to zgodne z odpowiedziami w podręczniku:
\(\displaystyle{ \ctg ^{3}x=3\ctg x}\)\(\displaystyle{ |:\ctg x}\)
\(\displaystyle{ \ctg ^{2}x=3}\)
\(\displaystyle{ \ctg x= \sqrt{3} \vee \ctg x=- \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x _{0} = \frac{ \pi }{6} \vee x _{0} =-\frac{ \pi }{6}}\)
\(\displaystyle{ x=x _{0} +k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{6} +k \pi \vee x=-\frac{ \pi }{6}}\)
\(\displaystyle{ k \in C}\)
Gdzie popełniłem błąd?
Z góry dziękuję,
Damian
Ostatnio zmieniony 5 cze 2012, o 00:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- wiskitki
- Użytkownik
- Posty: 503
- Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 176 razy
- Pomógł: 29 razy
Jak rozwiązać takie proste równanie trygonometryczne?
\(\displaystyle{ \ctg^3 x=3\ctg x \\ \ctg^3 x-3\ctg x=0 \\ \ctg x(\ctg^2 x-3)=0 \\ \ctg x=0 \vee \ctg x=\sqrt3 \vee \ctg x=-\sqrt3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 21:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kępno
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 21:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kępno
- Podziękował: 10 razy
Jak rozwiązać takie proste równanie trygonometryczne?
to co przed nawiasem do zera i nawis też czyli \(\displaystyle{ \ctg ^{2}x-3=0}\) z czego mamy \(\displaystyle{ \ctg x= \sqrt{3} \vee \ctg x= -\sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 5 cze 2012, o 01:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cotangens - \ctg, itd.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cotangens - \ctg, itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Jak rozwiązać takie proste równanie trygonometryczne?
Tak zdecydowanie nie wolno dzielić, ale nie dlatego, że nie wiadomo, czy cotangens jest dodatni, bo to w równaniu nie ma znaczenia, tylko dlatego, że nie wiadomo, czy jest niezerowy. Najczęściej postępując w ten sposób tracimy rozwiązanie, co właśnie tutaj miało miejsce.wiskitki pisze:Wydaje mi się, że nie możesz tak sobie dzielić przez ctg, bo nie wiadomo czy jest dodatni.