wartość parametru

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
anitusia1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 4 mar 2012, o 13:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 19 razy

wartość parametru

Post autor: anitusia1994 »

Dla jakich wartości parametru a równanie \(\displaystyle{ \cos x=\frac{5a-2}{2-3a}}\) ma rozwiązanie. Proszę o pomoc.
damianxb3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 30 sty 2011, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 27 razy

wartość parametru

Post autor: damianxb3 »

Cosinus przyjmuje wartości z przedziału \(\displaystyle{ \left\langle -1, 1\right\rangle}\), tak więc, jeśli \(\displaystyle{ \cos x = a}\) to \(\displaystyle{ a \in \left\langle -1, 1\right\rangle}\). Wstaw cały ten ułamek z parametrem do nierówności wynikających z należenia do tego przedziału.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wartość parametru

Post autor: piasek101 »

Do damianxb3 - zmień oznaczenia bop masz konflikt z treścią.
anitusia1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 4 mar 2012, o 13:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 19 razy

wartość parametru

Post autor: anitusia1994 »

Rozwiązałam i wyszło mi że a należy do przedziału od 0 do 0,5. Czy mógłby ktoś zweryfikować tą odpowiedź?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wartość parametru

Post autor: piasek101 »

Mam inaczej - jakie masz nawiasy ?
anitusia1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 4 mar 2012, o 13:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 19 razy

wartość parametru

Post autor: anitusia1994 »

Rozwiązałam to jako wartość bezwzględną mniejszą bądź równą1. Otrzymałam \(\displaystyle{ |5a-2|\le|2-3a|}\). Po podniesieniu obu stron do kwadratu otrzymałam \(\displaystyle{ (5a-2)^{2}\le(2-3a)^{2}}\) co po przekształceniu dało mi \(\displaystyle{ a(2a-1)\le0}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wartość parametru

Post autor: piasek101 »

Ale nie napisałaś jaki masz wynik - bo ważne są nawiasy.
anitusia1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 4 mar 2012, o 13:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 19 razy

wartość parametru

Post autor: anitusia1994 »

\(\displaystyle{ a\in \left\langle 0,\frac{1}{2} \right\rangle}\)
Ostatnio zmieniony 5 cze 2012, o 20:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

wartość parametru

Post autor: Grzegorz t »

OK.
ODPOWIEDZ