Równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Fundak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 19 lut 2007, o 10:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: się biorą dzieci?
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie

Post autor: Fundak »

Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha\in(0;\Pi)}\) dla których równanie \(\displaystyle{ x^{2} +cos\alpha x+2cos^{2}\alpha-2=0}\) ma dwa równe rozwiązania takie że liczba 1 leży między tymi pierwiastkami.

Zacząłem to robić najpierw obliczając oba pierwiastki i potem doszedłem do bardziej skomplikowanej części, ponieważ w zależności od parametru alfa cos będzie albo dodatni albo ujemny. To by było rozbicie na pierwsze dwa przypadki. Potem jest jeszcze sprawa który pierwistek jest większy x1 czy x2. To znowu rozbija mi na kolejne 4 przypadki.
Awatar użytkownika
baksio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość/Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 136 razy

Równanie

Post autor: baksio »

Tam w treści zadania chyba chodzi o dwa różne pierwiastki a nie równe ?
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}\Delta>0\\f(1)}\)
Awatar użytkownika
Fundak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 19 lut 2007, o 10:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: się biorą dzieci?
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie

Post autor: Fundak »

Tak, chodziło o różne. Literówka. Mógłbyś jeszcze wytłumaczyć dlaczego f(1)
Awatar użytkownika
baksio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość/Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 136 razy

Równanie

Post autor: baksio »

Zauważ że jeżeli funkcja kwadratowa ma 2 miejsca zerowe i \(\displaystyle{ f(1)}\)
ODPOWIEDZ