Funkcja trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 9 lis 2010, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 3 razy
Funkcja trygonometryczna
Wiemy, że \(\displaystyle{ \tg x=2}\) i \(\displaystyle{ x \in \left( 0, \frac{ \pi }{2} \right)}\). Oblicz bez użycia tablic i kalkulatora wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta \(\displaystyle{ x}\).
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 20:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Funkcja trygonometryczna
W tym przedziale wszystkie funkcje są dodatnie, czyli:
\(\displaystyle{ \cot x=\frac{1}{\tan x}\\\\
\cos x=\frac{1}{\sqrt{1+\tan^2x}}\\\\
\sin x=\frac{1}{\sqrt{1+\cot^2x}}\\\\}\)
\(\displaystyle{ \cot x=\frac{1}{\tan x}\\\\
\cos x=\frac{1}{\sqrt{1+\tan^2x}}\\\\
\sin x=\frac{1}{\sqrt{1+\cot^2x}}\\\\}\)