Proszę o pomoc z następującymi zadaniem.
Trzeba sprawdzić czy taka równość zachodzi.
Jeśli można, to poproszę krok po kroku jak doszliście do odpowiedzi.
a)
\(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha \cdot (1+\ctg ^{2} \alpha )}{1 + \tg ^{2} \alpha} = \ctg \alpha}\)
tożsamości trygonometryczne. równanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 18 lut 2012, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
tożsamości trygonometryczne. równanie.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, o 08:20 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
tożsamości trygonometryczne. równanie.
Np.
1) Pomnożyć stronami przez mianownik; powymnażać na obu stronach; zauważyć, że tangens razy cotangens to 1; jest L=P.
Albo
2) Wziąć lewą stronę, wymnożyć w liczniku, zauważyć gdzie jest jedynka o jakiej pisałem wcześniej; w mianowniku rozpisać jedynkę na mnożenie, wyłączyć tangensa przed nawias; skrócić cały ułamek; zobaczyć (prawie) prawą stronę.
1) Pomnożyć stronami przez mianownik; powymnażać na obu stronach; zauważyć, że tangens razy cotangens to 1; jest L=P.
Albo
2) Wziąć lewą stronę, wymnożyć w liczniku, zauważyć gdzie jest jedynka o jakiej pisałem wcześniej; w mianowniku rozpisać jedynkę na mnożenie, wyłączyć tangensa przed nawias; skrócić cały ułamek; zobaczyć (prawie) prawą stronę.