Dziedziny funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
szpila_a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 8 cze 2009, o 15:24
Płeć: Kobieta
Podziękował: 17 razy

Dziedziny funkcji

Post autor: szpila_a »

mam problem z tym ! wolframalpha pokazuje mi wykres w przestrzeni a ja kompletnie nie wiem jak mam zaznaczyc i narysować w ogóle dziedzinę !
otóż :
\(\displaystyle{ f \left( x,y \right) =\arcsin \left( x+2y \right) \\
f \left( x,y \right) = \left( \log _{2} \left( x^2+y+1 \right) , \sqrt{y^2-1} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, o 00:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Dziedziny funkcji

Post autor: Ponewor »

1. Dziedzina \(\displaystyle{ \arcsin}\) to \(\displaystyle{ \left\langle -1, 1 \right\rangle}\) czyli \(\displaystyle{ -1 \le x + 2y \le 1}\)

2. Nie rozumiem czy funkcja zwraca dwie wartości? Jeśli tak to pod pierwiastkiem musi być nieujemnie i logarytm chyba tak samo.
ODPOWIEDZ