równanie z sinusem podwojonego kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 13:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy
równanie z sinusem podwojonego kąta
Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ \sin 2x=1}\), dochodzę to tego że \(\displaystyle{ \sin 2x-1=0}\), więc \(\displaystyle{ 2\sin x\cos x-1=0}\) i nie wiem co z tym dalej zrobić.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 15:34 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
równanie z sinusem podwojonego kąta
Podstaw \(\displaystyle{ t=2x}\) i rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \sin t=1}\), rozwiązanie przyrównujesz potem do \(\displaystyle{ 2x}\), więc \(\displaystyle{ x}\) jest równy połowie wartości \(\displaystyle{ t}\) . Może tak Ci będzie łatwiej (ogólnie to niepotrzebne komplikacje, ale niektórym tak łatwiej).
Ostatnio zmieniony 29 maja 2012, o 20:35 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 13:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy
równanie z sinusem podwojonego kąta
\(\displaystyle{ \sin x=1}\) dla \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}+2k\pi}\) A mogę sobie tak normalnie podstawiać zmienną za kąt? Da się to może jakoś rozpisać?
Ostatnio zmieniony 29 maja 2012, o 20:35 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. To samo co wyżej. Wyciągnij wnioski.
Powód: Poprawa wiadomości. To samo co wyżej. Wyciągnij wnioski.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
równanie z sinusem podwojonego kąta
\(\displaystyle{ 2x=t}\) to jest podstawienie.
Rozwiązujesz to z \(\displaystyle{ t}\), potem w rozwiązaniach wracasz do podstawienia i wyznaczasz \(\displaystyle{ x}\).
Rozwiązujesz to z \(\displaystyle{ t}\), potem w rozwiązaniach wracasz do podstawienia i wyznaczasz \(\displaystyle{ x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 13:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy