Witam, mam prośbę o pomoc w wyciągnięciu, czy może raczej uzależnieniu pewnego współczynnika z funkcji \(\displaystyle{ cosh}\). Zadanie wprawdzie dotyczy termodynamiki, jednak chodzi mi tylko o przekształcenie matematyczne. Chodzi o to, żeby wyciągnąć współczynnik \(\displaystyle{ m}\) z takiego oto równania:
\(\displaystyle{ \emptyset_{x}=\emptyset_{p} \cdot \frac{\cosh\left[ m \cdot \left( \frac{L}{2}-x \right) \right] }{\cosh \left( m \cdot \frac{L}{2} \right) }}\)
tak żeby go później wykorzystać do wyliczenia współczynnika \(\displaystyle{ \alpha}\) z równiania:
\(\displaystyle{ m= \sqrt{ \frac{O \cdot \alpha }{F \cdot \lambda} }}\)
Wszystkie pozostałe parametry są znane.
Będę wdzięczny za pomoc.
Przekształcenie wzoru
Przekształcenie wzoru
Ostatnio zmieniony 28 maja 2012, o 21:32 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.