Trygonometria-wzory redukcyjne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
stanley12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

Trygonometria-wzory redukcyjne

Post autor: stanley12 »

Mam problem, bo nie wychodzi mi jakoś.

1. \(\displaystyle{ \sin105=?}\)
\(\displaystyle{ \sin105=\sin(60+45)=\sin60 \cdot \cos45+\sin45 \cdot \cos60= \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2}+ \frac{1}{2} \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} = \frac{ \sqrt{6} + \sqrt{2} }{4}}\)
MrMath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 20 gru 2010, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 22 razy

Trygonometria-wzory redukcyjne

Post autor: MrMath »

Co nie wychodzi?
Jest w porządku.
stanley12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

Trygonometria-wzory redukcyjne

Post autor: stanley12 »

a jak zapisać \(\displaystyle{ \sqrt{6} + \sqrt{2}}\) w postaci jednego pierwiastka?
MrMath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 20 gru 2010, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 22 razy

Trygonometria-wzory redukcyjne

Post autor: MrMath »

To jest wystarczająco dobry wynik.
Takiego zapisu się używa.
stanley12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

Trygonometria-wzory redukcyjne

Post autor: stanley12 »

bo ja mam:

\(\displaystyle{ \frac{x}{\sin105} =4}\)

I odpowiedź do tego mam, że \(\displaystyle{ x=2 \sqrt{3}}\)

Więc co jest nie tak?
MrMath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 20 gru 2010, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 22 razy

Trygonometria-wzory redukcyjne

Post autor: MrMath »

Pozbądź się niewymierności z mianownika.-- piątek, 25 maja 2012, 14:16 --Wynik to \(\displaystyle{ \sqrt{6} + \sqrt{2}}\)
ODPOWIEDZ