Przekształcenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Victor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 14 lut 2007, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hhf
Podziękował: 8 razy

Przekształcenia

Post autor: Victor »

Taki troche ogólny temat posta dałem, bo nie wiedziałem jak to nazwać, bo chodzi o obliczenie równań:


\(\displaystyle{ cos\frac{12\Pi}{2} +cos \frac{12\Pi}{3} +cos \frac{12\Pi}{4} + cos \frac{12\Pi}{6}}\)

\(\displaystyle{ sin\frac{2\Pi}{3} * cos 3 \Pi * tg\frac{7 \Pi}{6} * ctg + \frac{5 \Pi}{4}}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Przekształcenia

Post autor: Lorek »

1 Korzystając ze wzorów redukcjynych itp.
\(\displaystyle{ =\cos 6\pi+\cos 4\pi+\cos 3\pi+\cos 2\pi=\cos 0+\cos 0+\cos \pi+\cos 0=1+1-1+1=2}\)
2. Coś mi się ten zapis nie podoba, ale domyslam się, że tego plusa to miało nie być i jak wyżej.
\(\displaystyle{ =\sin\frac{\pi}{3}\cdot \cos \pi\cdot (\tan \frac{\pi}{6})\cdot (\cot \frac{\pi}{4})=\frac{\sqrt{3}}{2}\cdot (-1)\cdot (\frac{\sqrt{3}}{3})\cdot 1=-\frac{1}{2}}\)
ODPOWIEDZ