Ile wynosi kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)?
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{256}{9}}\)
Ile to cos
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Ile to cos
\(\displaystyle{ \frac{256}{9} = \left( \frac{16}{3} \right) ^2}\)
Może tam miał być kwadrat przy cosinusie? Ale to i tak niewiele daje, bo:
Ogólnie cosinus dla argumentów rzeczywistych (bo o zespolonych raczej nie mówimy)
przyjmuje wartości od \(\displaystyle{ -1}\) do \(\displaystyle{ 1}\) stąd nie istnieje alfa takie jak zadałeś równaniem w poście.
Może tam miał być kwadrat przy cosinusie? Ale to i tak niewiele daje, bo:
Ogólnie cosinus dla argumentów rzeczywistych (bo o zespolonych raczej nie mówimy)
przyjmuje wartości od \(\displaystyle{ -1}\) do \(\displaystyle{ 1}\) stąd nie istnieje alfa takie jak zadałeś równaniem w poście.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012, o 22:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 4 maja 2012, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 16 razy
Ile to cos
Treść jest taka: w trójkącie abc, boki mają długości \(\displaystyle{ a=22, b=16}\) i \(\displaystyle{ c=25}\). Oblicz miarę kąta \(\displaystyle{ \beta}\).
I korzystam z twierdzenia Carnota
\(\displaystyle{ b^{2}= a^{2}+c ^{2}-2ab \cdot \cos \beta}\)
i z tego wyjdzie na końcu chyba:
\(\displaystyle{ \cos \beta =\frac{256}{9}}\)
tylko, ze to jest chyba źle
I korzystam z twierdzenia Carnota
\(\displaystyle{ b^{2}= a^{2}+c ^{2}-2ab \cdot \cos \beta}\)
i z tego wyjdzie na końcu chyba:
\(\displaystyle{ \cos \beta =\frac{256}{9}}\)
tylko, ze to jest chyba źle
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012, o 22:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
Ile to cos
ja bym sprawdził obliczenia-- 24 maja 2012, o 22:15 --ale
\(\displaystyle{ b^2=a^2+c^2-2ac\cos\beta}\)
\(\displaystyle{ \cos \beta =\frac{a^2+c^2-b^2}{2ac}=\frac{484+625-256}{2\cdot 22\cdot 25}=\frac{853}{110}}\)
\(\displaystyle{ b^2=a^2+c^2-2ac\cos\beta}\)
\(\displaystyle{ \cos \beta =\frac{a^2+c^2-b^2}{2ac}=\frac{484+625-256}{2\cdot 22\cdot 25}=\frac{853}{110}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy