Mam 5 zadan ze wszystkimi sie uporalam, zostalo jedno:
Prosze bardzo o pomoc:
\(\displaystyle{ 1+ \ctg ^{2} \alpha} = \frac{1}{\sin ^{2} \alpha}}\)
Pozdrawiam
rozwiaz tozsamosc - nie moge sie uporac z tym
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 maja 2012, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Puławy
rozwiaz tozsamosc - nie moge sie uporac z tym
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012, o 14:04 przez Qń, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 maja 2012, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Puławy
rozwiaz tozsamosc - nie moge sie uporac z tym
miodzio1988 pisze:Pomnóż obie strony przez mianownik prawej strony
to wtedy dostane \(\displaystyle{ \sin 2 \alpha + \sin 2\alpha \ctg 2\alpha = 1}\)
a to nie prawda
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012, o 12:30 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 21 gru 2009, o 18:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 4 razy
rozwiaz tozsamosc - nie moge sie uporac z tym
po obustronnym przemnozeniu przez \(\displaystyle{ \sin ^2x}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x+\sin ^2x\ctg ^2x=1 \\
\sin ^2x+\cos ^2x=1\\
1=1}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x+\sin ^2x\ctg ^2x=1 \\
\sin ^2x+\cos ^2x=1\\
1=1}\)
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012, o 14:03 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.