Oblicz sin, cos, tg, ctg kąta ABC, gdy:
\(\displaystyle{ AB=2, AC=4, BC= 2 \sqrt{4}, kąt A= 90 stopni}\)
oblicz sinus kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
oblicz sinus kąta
Na pewno dobrze przepisałaś zadanie? Nie istnieje trójkąt o zadanych właściwościach. Być może chodzilo o \(\displaystyle{ BC=2 \sqrt{5}}\), wówczas:
\(\displaystyle{ \sin \angle B = \frac{AC}{BC} = \frac{4}{2 \sqrt{5}} = \frac{2}{\sqrt{5}} = \frac{2 \sqrt{5}}{5}}\)
\(\displaystyle{ \cos \angle B = \frac{AB}{BC} = \frac{2}{2 \sqrt{5}} = \frac{\sqrt{5}}{5}}\)
\(\displaystyle{ \tg \angle B = \frac{AC}{AB} = \frac{4}{2} = 2}\)
\(\displaystyle{ \ctg \angle B = \frac{AB}{AC} = \frac{2}{4} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \angle B = \frac{AC}{BC} = \frac{4}{2 \sqrt{5}} = \frac{2}{\sqrt{5}} = \frac{2 \sqrt{5}}{5}}\)
\(\displaystyle{ \cos \angle B = \frac{AB}{BC} = \frac{2}{2 \sqrt{5}} = \frac{\sqrt{5}}{5}}\)
\(\displaystyle{ \tg \angle B = \frac{AC}{AB} = \frac{4}{2} = 2}\)
\(\displaystyle{ \ctg \angle B = \frac{AB}{AC} = \frac{2}{4} = \frac{1}{2}}\)