Witam, mam mały problem z funkcjami trygonometrycznymi. Mam nadzieję, że dacie radę mi pomóc.
W tym przypadku wszystko rozumiem \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{3}{r}}\), jak i reszta funkcji są według schematu. Problem pojawia się przy kątach powyżej 90 stopni.
Według wiki i innych stron \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{b}{r}}\), za bardzo tego nie rozumiem. Mieliśmy wyliczyć sinus kata a, a jest podany sinus 180-a. Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi.
Drugą sprawą są kąty ujemne, kąt ujemny można zilustrować tylko w układzie współrzędnych o ile dobrze wyczytałem?
No i jeszcze kwestia tego, że funkcje trygonometryczne to stosunek długości, niby stosunek nie zmienia się przy większych kątach od 90 stopni? W zasadzie można wyznaczyć sinus np. 120 stopni w trójkącie rozwartym? Wybaczcie, za niechlujny zapis, jednak trudno wytłumaczyć dokładnie o co mi chodzi.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
Funkcje trygonometryczne układ współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 18:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 2 razy
Funkcje trygonometryczne układ współrzędnych
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 21:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Funkcje trygonometryczne układ współrzędnych
1) Rysunek 1 - sinus jest inny.
2) Taka jest definicja i akurat sinus kąta \(\displaystyle{ 180-a}\) jest taki jak sinus \(\displaystyle{ a}\).
Ujemne kąty przerabiaj na dodatnie - dodaj w3ielokrotność \(\displaystyle{ 360^0}\).
2) Taka jest definicja i akurat sinus kąta \(\displaystyle{ 180-a}\) jest taki jak sinus \(\displaystyle{ a}\).
Ujemne kąty przerabiaj na dodatnie - dodaj w3ielokrotność \(\displaystyle{ 360^0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 18:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 2 razy
Funkcje trygonometryczne układ współrzędnych
1) Wybacz, źle popatrzyłem. Podałem \(\displaystyle{ \cos \alpha}\)
2) Wiem jak to wszystko rozwiązywać, tylko mam problem z logicznym pojęciem tego, zawsze muszę zrozumieć. Kąty ujemne wystarczy minus przed funkcja wstawić, tylko przy \(\displaystyle{ \cos}\) nic nie trzeba robić, bo jest parzystą funkcją. Chodzi mi tylko o kwestie graficznego przedstawienia kąta ujemnego, można tylko na układzie współrzędnych?
Weźmy np. taki trójkąt rozwarty, można przy takim trójkącie wyznaczyć \(\displaystyle{ \sin \gamma}\)?
2) Wiem jak to wszystko rozwiązywać, tylko mam problem z logicznym pojęciem tego, zawsze muszę zrozumieć. Kąty ujemne wystarczy minus przed funkcja wstawić, tylko przy \(\displaystyle{ \cos}\) nic nie trzeba robić, bo jest parzystą funkcją. Chodzi mi tylko o kwestie graficznego przedstawienia kąta ujemnego, można tylko na układzie współrzędnych?
Weźmy np. taki trójkąt rozwarty, można przy takim trójkącie wyznaczyć \(\displaystyle{ \sin \gamma}\)?
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 21:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Funkcje trygonometryczne układ współrzędnych
Istnieją dwie definicje funkcji trygonometrycznych :
1) z trójkąta prostokątnego (kąty ostre)
2) z układu współrzędnych (kąty dowolne).
Żadnych ujemnych kątów nie znajdziesz w trójkącie.
1) z trójkąta prostokątnego (kąty ostre)
2) z układu współrzędnych (kąty dowolne).
Żadnych ujemnych kątów nie znajdziesz w trójkącie.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 18:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 2 razy
Funkcje trygonometryczne układ współrzędnych
Trójkąt prostokątny - dobra, wszystko jest proste. Mam tylko lekki problem z tym układem współrzędnych.
Dobra \(\displaystyle{ \sin \left( 180^\circ- \alpha\right) =\sin \alpha}\)
Tylko niby czym jest ten sinus w kącie \(\displaystyle{ \alpha}\)? W trójkącie prostokątnym jest to stosunek, a przy kącie w układzie współrzędnych?
Dobra \(\displaystyle{ \sin \left( 180^\circ- \alpha\right) =\sin \alpha}\)
Tylko niby czym jest ten sinus w kącie \(\displaystyle{ \alpha}\)? W trójkącie prostokątnym jest to stosunek, a przy kącie w układzie współrzędnych?
Ostatnio zmieniony 23 maja 2012, o 00:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.