Wyznacz miarę kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\), gdy \(\displaystyle{ 4 \sqrt{2} \cos \alpha =3}\). Podaj miarę kąta ostrego z dokładnością do jednego stopnia.
Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania, strasznie mi zależy:)
Wyznaczanie miar kąta ostrego
Wyznaczanie miar kąta ostrego
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 21:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Wyznaczanie miar kąta ostrego
\(\displaystyle{ 4 \sqrt{2} \cdot \cos \alpha =3}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{3}{4 \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{3 \sqrt{2} }{8}}\)
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{3}{4 \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{3 \sqrt{2} }{8}}\)
Pozdrawiam!