Witam! Mam pewien problem. Chodzi o to by przekształcić lewą lub prawą stronę tak aby były równe :
\(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha \cdot \left( 1+ \ctg ^{2} \alpha \right) }{1+ \tg ^{2} \alpha }= \ctg \alpha}\)
Próbowałem na wszelkie sposoby to przekształcić i nic nie wyszło, nie jestem w ogóle wstanie to zrobić. Proszę o pomoc.
Sprawdz czy podane rowności są tożsamościami trygonom.
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Sprawdz czy podane rowności są tożsamościami trygonom.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 17:24 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Sprawdz czy podane rowności są tożsamościami trygonom.
Wystarczą definicje tangensa i cotangensa oraz jedynka trygonometryczna.
JK
JK