Problem z obliczaniem równości, tożsamości i wartości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dzeek93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 maja 2012, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rawicz

Problem z obliczaniem równości, tożsamości i wartości

Post autor: dzeek93 »

Witam, mam pytanie. Chciałbym się dowiedzieć jak wyliczać zadania typu:
1.)
Oblicz przybliżoną wartośc wyrażenia \(\displaystyle{ \tg 70 ^{o} +\tg 54 ^{o} -\sin 35 ^{o} .}\) Wynik podaj z dokładnością do części setnych.
2.)
Sprawdź tożsamość: \(\displaystyle{ (\tg a +1) \left( \left( \tg 90 ^{o} -a \right) -1 \right) = \frac{1}{\tg a} - \tg a}\)

3.) \(\displaystyle{ \tg 17 ^{o} \cdot \tg 73 ^{o} =\cos ^2 28 ^{o} +\cos ^2 62 ^{o}}\)

Proszę o dokładne wytłumaczenie poszczególnych etapów wyliczania tych działań, z góry dziękuję i pozdrawiam !
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 16:07 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Problem z obliczaniem równości, tożsamości i wartości

Post autor: piasek101 »

1) Kalkulator może być ?

2) Popraw bo masz literówkę.

3) \(\displaystyle{ 73=90-17}\)

\(\displaystyle{ 28=90-62}\)
ODPOWIEDZ