jak sprowadzić równania do tego aby L=P
bardzo proszę o szybką pomoc
\(\displaystyle{ \frac{\cos \alpha}{1+ \sin \alpha}+\frac{\cos \alpha}{1- \sin \alpha}=\frac{2}{\cos \alpha}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\cos\alpha+\tg\alpha}{\sin\alpha \cdot \cos\alpha}=\frac{1}{\sin\alpha}+\frac{1}{\cos^{2}\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{\cos\alpha}-\frac{1}{\sin\alpha}\right) \cdot \left( 1+\tg\alpha+\ctg\alpha \right) =\frac{\sin \alpha}{\cos\alpha^2}-\frac{\cos \alpha}{\sin^2\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \left( 1+\sin\alpha \right) \cdot \left( \frac{1}{\cos\alpha}-\frac{1}{\ctg\alpha}\right) -\cos \alpha=0}\)
równości są tożsamościami trygonometryczny
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 20 maja 2012, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: koło rzeszowa
- Podziękował: 3 razy
równości są tożsamościami trygonometryczny
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 15:36 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Skaluj nawiasy. Znak mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Skaluj nawiasy. Znak mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 64 razy
równości są tożsamościami trygonometryczny
Równanie nr 1 : Zacznij od lewej strony. Sprowadź ułamki do wspólnego mianownika i skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.
Równanie nr 2 : Zacznij od lewej strony. Rozbij na dwa ułamki, skorzystaj ze wzoru na \(\displaystyle{ \tg \alpha}\).
Równanie nr 3 : Zacznij od lewej strony. Skorzystaj ze wzoru na \(\displaystyle{ \tg \alpha,\ctg \alpha}\), a następnie wymnóż każdy czynnik z każdym. Skróć wyrazy podobne.
Równanie nr 4 : Zacznij od lewej strony. Skorzystaj ze wzoru na \(\displaystyle{ \ctg \alpha}\), odejmij od siebie dwa ułamki w nawiasie. Następnie przemnóż przez wyrażenie znajdujące się przed nawiasem \(\displaystyle{ 1+\sin \alpha}\). Skorzystaj ze wzoru na różnicę kwadratów i z jedynki trygonometrycznej.
Równanie nr 2 : Zacznij od lewej strony. Rozbij na dwa ułamki, skorzystaj ze wzoru na \(\displaystyle{ \tg \alpha}\).
Równanie nr 3 : Zacznij od lewej strony. Skorzystaj ze wzoru na \(\displaystyle{ \tg \alpha,\ctg \alpha}\), a następnie wymnóż każdy czynnik z każdym. Skróć wyrazy podobne.
Równanie nr 4 : Zacznij od lewej strony. Skorzystaj ze wzoru na \(\displaystyle{ \ctg \alpha}\), odejmij od siebie dwa ułamki w nawiasie. Następnie przemnóż przez wyrażenie znajdujące się przed nawiasem \(\displaystyle{ 1+\sin \alpha}\). Skorzystaj ze wzoru na różnicę kwadratów i z jedynki trygonometrycznej.