rownanie z sinusem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
profesorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 1 raz

rownanie z sinusem

Post autor: profesorq »

Wykaz ze dla dowolnej liczby naturalnej n (n>=1) spelnione jest rownanie
\(\displaystyle{ sin\frac{2\pi}{n}+sin\frac{4\pi}{n}+sin\frac{6\pi}{n}+...+sin\frac{2n\pi}{n}=0}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

rownanie z sinusem

Post autor: Lorek »

Skorzystaj z faktu, że dla \(\displaystyle{ k,n\in\mathbb{N}, k\leq n}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{2k\pi}{n}+\sin\frac{2(n-k)\pi}{n}=0}\)
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

rownanie z sinusem

Post autor: max »

\(\displaystyle{ \sin \frac{2\pi}{n} + \ldots + \sin \frac{2n\pi}{n} = \sin 0 + \sin \frac{2\pi}{n} + \ldots + \sin\frac{2n\pi}{n} = \\
= \frac{1}{2}\left(\sin 0 + \sin \frac{2\pi}{n} + \ldots + \sin\frac{2n\pi}{n} + \sin 0 + \sin \frac{2\pi}{n} + \ldots + \sin\frac{2n\pi}{n}\right) = \\
= \frac{1}{2}\left(\sin 0 + \sin\frac{2n\pi}{n} + \sin \frac{2\pi}{n} + \sin \frac{2(n - 1)\pi}{n} + \ldots + \sin\frac{2n\pi}{n} + \sin 0\right) = \\
= \frac{1}{2}\left(2\sin \pi \cos \pi + 2\sin \pi \cos \frac{2(n - 2)\pi}{2n} + \ldots + 2\sin \pi \cos \pi\right) = \\
= \tfrac{1}{2}\left(0 + 0 + \ldots + 0\right) = 0}\)


Skorzystałem z wzoru na sumę sinusów i z faktu, iż:
\(\displaystyle{ \sin k\pi = 0, \ k \mathbb{Z}}\)

[ Dodano: 24 Luty 2007, 15:58 ]
Lorek, ułamki sekund
Ostatnio zmieniony 18 paź 2007, o 21:28 przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ