Sprawdzenie - oblicz wart. pozostałych funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
krantox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 27 lis 2011, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Sprawdzenie - oblicz wart. pozostałych funkcji

Post autor: krantox »

Chodzi mi o sprawdzenie pewnego zadania.Oblicz wartości pozostałych funkcji wiedząc, że
Ostatnio zmieniony 19 maja 2012, o 14:53 przez krantox, łącznie zmieniany 2 razy.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Sprawdzenie - oblicz wart. pozostałych funkcji

Post autor: bartek118 »

Nie możesz stosować tu definicji z trójkąta prostokątnego, gdyż jest to kąt rozwarty. Wykorzystaj to, że tangens jest ilorazem sinusa i cosinusa oraz jedynkę trygonometryczną.
krantox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 27 lis 2011, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Sprawdzenie - oblicz wart. pozostałych funkcji

Post autor: krantox »

Tak.Jest to kąt rozwarty,jednak wykorzystuje przy tym wzory redukcyjne \(\displaystyle{ \sin (90+ \alpha)=\cos \alpha}\) itp:
Ostatnio zmieniony 19 maja 2012, o 10:38 przez krantox, łącznie zmieniany 2 razy.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Sprawdzenie - oblicz wart. pozostałych funkcji

Post autor: bartek118 »

krantox pisze:Tak.Jest to kąt rozwarty,jednak wykorzystuje przy tym wzory redukcyjne \(\displaystyle{ \sin (90+ \alpha)=\sin \alpha}\) itp:
Od kiedy \(\displaystyle{ \sin (90+ \alpha)=\sin \alpha}\) ???
krantox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 27 lis 2011, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Sprawdzenie - oblicz wart. pozostałych funkcji

Post autor: krantox »

\(\displaystyle{ cos \alpha}\) ale to nie zmienia faktu,że \(\displaystyle{ sin \beta= y/r}\) gdzie \(\displaystyle{ \beta}\) to dowolny kąt.
ODPOWIEDZ