Moje pytanie brzmi następująco:
kiedy \(\displaystyle{ \sin \alpha = \cos \alpha}\)
Możliwe odpowiedzi (trzeba udowodnić)
a)\(\displaystyle{ 30,}\) b)\(\displaystyle{ 45,}\) c)\(\displaystyle{ 60}\) i d)\(\displaystyle{ >25}\)
ja zaznaczyłam \(\displaystyle{ 45}\) i jest źle.
Moja droga dedukcji ramiona są równe i przecież w tabelce funkcji jest \(\displaystyle{ \sin = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\); \(\displaystyle{ \cos \frac{ \sqrt{2} }{2}}\), ładnie to rozpisałam i zero punktów!
Kiedy sinus alfa= cosinus alfa?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 15:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Kiedy sinus alfa= cosinus alfa?
Ostatnio zmieniony 17 maja 2012, o 22:11 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Kiedy sinus alfa= cosinus alfa?
Odpowiedź wybrała moim zdaniem dobrą, bo dla większego od \(\displaystyle{ 20}\) oznacza też m. in. dla \(\displaystyle{ 33 ^{o}}\) a wtedy to nieprawda; może jeżeli w poleceniu było
Ja bym to udowodnił, rysując trójkąt prostokątny o kątach wewnętrznych \(\displaystyle{ 90 ^{o} , \ 45 ^{o} , \ 45 ^{o}}\) , zaznaczając kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) i korzystając z definicji sinusa i cosinusa.
to może źle rozpisałaś (gdybam)... np. nie piszemy \(\displaystyle{ \sin = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) bo taki zapis jest bez sensu; tylko \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\).(trzeba udowodnić)
Ja bym to udowodnił, rysując trójkąt prostokątny o kątach wewnętrznych \(\displaystyle{ 90 ^{o} , \ 45 ^{o} , \ 45 ^{o}}\) , zaznaczając kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) i korzystając z definicji sinusa i cosinusa.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Kiedy sinus alfa= cosinus alfa?
Jak dla mnie to znaczy, że dla jakiegoś kąta większego niż \(\displaystyle{ 25^o}\), niekoniecznie dla wszystkich takich.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Kiedy sinus alfa= cosinus alfa?
No właśnie - kwestia sporna. Zakładam że zdania byłyby podzielone. W tych zadaniach szkolnych to trzeba się niejednokrotnie domyślać co autor miał na myśli - nie lepiej byłoby słownie zapisać odpowiedź d) - np. dla każdego kąta większego od... , lub dla jakiegokolwiek kąta większego od... ?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 15:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Kiedy sinus alfa= cosinus alfa?
Narysowałam trójkąt i udowodniłam napisałam alfa itepe
Co autor miał na myśli nie wiem, ale w najbliższym czasie się dowiem i napiszę tutaj dla innych licealistów, ponieważ to zadanie jest dziwne. Wydawało się oczywiste a jednak...
Co autor miał na myśli nie wiem, ale w najbliższym czasie się dowiem i napiszę tutaj dla innych licealistów, ponieważ to zadanie jest dziwne. Wydawało się oczywiste a jednak...
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Kiedy sinus alfa= cosinus alfa?
Może trzeba po prostu rozwiązać równanie trygonometryczne. Gdy sprawdzamy jeden przypadek, to tak naprawdę dowodem nie jest, bo przecież nie udowadniamy wówczas że inne przypadki są niewłaściwe.