Funkcje trygonometryczne dowolnego kąta- wyznaczanie kątów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
corny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 mar 2012, o 16:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...

Funkcje trygonometryczne dowolnego kąta- wyznaczanie kątów

Post autor: corny »

Witam!

Mam zadanie polegające na wyznaczeniu kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) gdy \(\displaystyle{ \alpha}\) należy do przedziału \(\displaystyle{ \langle 0,2 \pi )}\), gdy:

a) \(\displaystyle{ \tg \alpha =1}\) i \(\displaystyle{ \sin \alpha <0}\)
b)\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ \tg \alpha >0}\)
c)\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) i \(\displaystyle{ \cos \alpha <0}\)
d)\(\displaystyle{ \cos \alpha = - \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ \ctg \alpha >0}\)

Na podstawie odpowiedzi z podręcznika wiem, że potrafię zrobić dwa z tych przykładów- a i b. Nie proszę o ich rozwiązanie, ale o wytłumaczenie jak się w ogóle za to zabrać. Znam wierszyk 'w pierwszym ćwiartce wszystkie są dodatnie, w drugiej tylko sinus...' oraz regułę \(\displaystyle{ \sin ( \pi -x)=\sin x.}\)
Co jest mi jeszcze potrzebne? Każda rada mi się przyda, zależy mi tez na czasie ponieważ wiedza jest mi potrzebna jutrzejszy sprawdzian. Pozdrawiam! :)
Ostatnio zmieniony 17 maja 2012, o 20:40 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
johnblansko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 9 maja 2012, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko
Pomógł: 11 razy

Funkcje trygonometryczne dowolnego kąta- wyznaczanie kątów

Post autor: johnblansko »



... redukcyjne
ODPOWIEDZ