Przekształcenie, skorzystanie ze wzoru
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 22 kwie 2012, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Przekształcenie, skorzystanie ze wzoru
Korzystając ze wzoru \(\displaystyle{ \cos 2x=\cos ^{2}x - \sin ^{2} x}\), narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x) = \cos ^{2}x \wedge x \in \left\langle 0, 2 \pi \right\rangle}\) . Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2012, o 21:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 22 kwie 2012, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Przekształcenie, skorzystanie ze wzoru
Doszedłem do postaci \(\displaystyle{ cos ^{2} x = \frac{1}{2} \left( cos2x + 1\right)}\)
Czy to poprawny wynik? Bo teraz z przekształcenia cosx sobie dojdę, dzięki.
Czy to poprawny wynik? Bo teraz z przekształcenia cosx sobie dojdę, dzięki.