Mając dane: \(\displaystyle{ \cos \alpha= - \frac{1}{2} \ \ \alpha \in \left( 90, 180\right)}\) oblicz:
\(\displaystyle{ \tg \left( 180- \alpha\right)}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ \tg \left( 180- \alpha\right) = \tg \alpha}\) , bo \(\displaystyle{ \alpha \in I \ cw.}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha + \cos ^{2} \alpha=1}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{ \sqrt{3} }{2} \vee \sin \alpha= - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha > 0}\)
\(\displaystyle{ \tg \left( 180- \alpha \right) = \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} = - \sqrt{3}}\)
Proszę o sprawdzenie.
Funkcje trygonometryczne kąta dowolnego
Funkcje trygonometryczne kąta dowolnego
Ostatnio zmieniony 16 maja 2012, o 18:04 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 9 maja 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko
- Pomógł: 11 razy
Funkcje trygonometryczne kąta dowolnego
cos nie tak
spójrz:
37375.htm
-- 16 maja 2012, o 18:50 --
tu masz odpowiedzi:
[ciach]
-- 16 maja 2012, o 18:52 --
wiec dobrze
spójrz:
37375.htm
-- 16 maja 2012, o 18:50 --
tu masz odpowiedzi:
[ciach]
-- 16 maja 2012, o 18:52 --
wiec dobrze
Ostatnio zmieniony 16 maja 2012, o 23:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie wolno zamieszczać linków do konkurencyjnych serwisów.
Powód: Nie wolno zamieszczać linków do konkurencyjnych serwisów.