Jak wyznaczyć sinusa?
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 1 lis 2011, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zawierzbie
- Podziękował: 13 razy
Jak wyznaczyć sinusa?
Hej,
\(\displaystyle{ \sin a=-1 \wedge \cos a=0}\)
Jak wyznaczyć \(\displaystyle{ a}\) dla \(\displaystyle{ a \in \left\langle 0,360\right)}\)
Pozdrawiam,
Damian
\(\displaystyle{ \sin a=-1 \wedge \cos a=0}\)
Jak wyznaczyć \(\displaystyle{ a}\) dla \(\displaystyle{ a \in \left\langle 0,360\right)}\)
Pozdrawiam,
Damian
Ostatnio zmieniony 15 maja 2012, o 20:13 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Jak wyznaczyć sinusa?
damianjnc, musisz odczytać z podstawowych tabeli, kiedy \(\displaystyle{ \sin x=1}\). Musisz poznać wierszyk:
To wiesz z niego juz, ze sin leży w 3 albo 4 ćwiartce.
Sam się tego uczę dopiero i wiem, jak komentarze typu, że tu nie ma co liczyć albo odczytać z wykresu deprymują. Bo wykres trzeba umieć narysować, a liczyć trzeba żeby na pamieć się bezmyślnie nie uczyć.
w pierwszej ćwiartce wszystkie funkcje są dodanie, w drugiej tylko sinus, w trzeciej tg i ctg a w czwartej cos
To wiesz z niego juz, ze sin leży w 3 albo 4 ćwiartce.
Sam się tego uczę dopiero i wiem, jak komentarze typu, że tu nie ma co liczyć albo odczytać z wykresu deprymują. Bo wykres trzeba umieć narysować, a liczyć trzeba żeby na pamieć się bezmyślnie nie uczyć.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2012, o 22:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.