Równanie z cosinusem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marcinek16marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
Podziękował: 153 razy

Równanie z cosinusem

Post autor: marcinek16marcin »

Jak rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \cos (x)-\cos (y)=0}\)
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Równanie z cosinusem

Post autor: major37 »

masz dwie zmienne i chcesz jedną uzależnić od drugiej ? Spróbuj rozpisać z wzoru na różnicę funkcji trygonometrycznych. Ja na to pomysłu nie mam
marcinek16marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
Podziękował: 153 razy

Równanie z cosinusem

Post autor: marcinek16marcin »

To napisze tak: rozwiąż układ równań: \(\displaystyle{ \begin{cases} \cos (x)+\cos (x+y)=0\\ \cos (y)+\cos (x+y)=0 \end{cases}}\)
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Równanie z cosinusem

Post autor: major37 »

Wychodzi tak jak masz w pierwszym poście spróbujemy to rozpisać \(\displaystyle{ \cos x - \cos y=2 \sin \frac{x+y}{2} \sin \frac{x-y}{2}}\) masz iloczyn więc jeden z czynników musi być zero więc przyrównaj to. Dodatkowo \(\displaystyle{ \sin q= 0}\) to \(\displaystyle{ q=k \pi}\) gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\). Nie wiem czy to dobry pomysł. Poczekaj na mądrzejszego.
TPB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 79 razy

Równanie z cosinusem

Post autor: TPB »

Korzystając z tego, co napisał major37 wiemy, że
\(\displaystyle{ \cos x - \cos y=0 \Leftrightarrow 2 \sin \frac{x+y}{2} \sin \frac{x-y}{2} = 0 \Leftrightarrow \frac{x+y}{2} =k \pi \vee \frac{x-y}{2} = k \pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}}\).
Czyli
\(\displaystyle{ y = 2k \pi -x \vee y=x - 2k \pi}\).
Teraz rozwiązujemy już układ równań. Podstawiając wyliczone y do pierwszego równania mamy, że:
\(\displaystyle{ \cos(x)+\cos(x+2k\pi-x) = 0 \Leftrightarrow \cos(x)+\cos(2k \pi ) = 0 \Leftrightarrow cos(x)+1 = 0 \Leftrightarrow ...}\)
Dokończysz już sobie rachunki. Podobnie postępujemy w drugim przypadku.
marcinek16marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
Podziękował: 153 razy

Równanie z cosinusem

Post autor: marcinek16marcin »

Dzięki Panowie;)
ODPOWIEDZ